Veganski burito bowl

Ako pomešate integralni pirinač, koji ste pripremili sa zelenom paprikom, crni pasulj i fantastičan čimičuri sos, dobićete veganski butiro bowl – jelo koje će vas ugrejati u ovim hladnim danima, budući da sadrži namirnice koje pojačavaju otpornost tela na hladnoću. Uživajte!

Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 4 porcije

Sastojci za integralni pirinač:
1 šolja integralnog pirinča
1 kašika maslinovog ulja
1 zelena ISC paprika, sitno seckana
½ glavice crnog luka, sitno seckane
1 halapenjo papričica, sitno seckana
2 čena belog luka, izgnječena
100 g paradajz pelata
1 šolja kuvanog kukuruza šećerca
¼ šolje salsa sosa
1 kašičica kumina, mlevenog
1 kašičica origana, mlevenog
so i biber po ukusu

Sastojci za crni pasulj:
1 kašika maslinovog ulja
¼ šolje crnog luka, sitno seckanog
¼ kašičice kumina, mlevenog
¼ kašičice mlevene paprike
1 čen belog luka, izgnječen
¼ šolje bujona od povrća ili vode
1 ½ šolja crnog pasulja
so i biber, po ukusu

Sastojci za čimičuri sos:
½ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
½ šolje svežeg korijandera, sitno seckanog
1 kašika limunovog soka
¼ kašičice tucane crvene paprike
2 čena belog luka, izgnječena
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli

Sastojci za dekoraciju:
nekoliko kriški avokada
veza peršunovog lišća

Priprema integralnog pirinča:
1. Skuvajte integralni pirinač prema uputstvu sa pakovanja, te ga ostavite sa strane.
2. U duboki tiganj dodajte maslinovo ulje, papriku, crni luk i halapenjo papričicu, te dinstajte dok luk ne omekša, oko 3-5 minuta. Zatim dodajte beli luk i dinstajte još minut.
3. Nakon toga, dodaje paradajz pelat, kuvani kukuruz, salsa sos, kumin, origano, te kuvani integralni pirinač.
4. Sve zajedno dinstajte još oko 7-9 minuta. Začinite solju i biberom.
5. Dobijenu mešavinu ostavite sa strane.

Priprema crnog pasulja:
1. Zagrejte maslinovo ulje 1 minut u dubljem tiganju. Dodajte crni luk i dinstajte 3-5 minuta, odnosno dok luk ne postane providan i ne omekša.
2. Dodajte kumin, mlevenu papriku i beli luk, te dinstajte još 1 minut.
3. Nakon toga, dodajte bujon od povrća i crni pasulj, te ostavite da se kuva. Nakon što provri, ostavite da se kuva još 30 minuta. Začinite solju i biberom po ukusu.
4. Ostavite sa strane.

Priprema čimičuri sosa:
1. Sve sastojke za čimičuri sos stavite u blender, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.

Priprema:
1. Ravnomerno rasporedite integralni pirinač i crni pasulj u posude za serviranje.
2. Prelijte ih čimičuri sosom, te dodajte po krišku avokada i malo peršunovog lišća.
3. Poslužite i uživajte.