Lista aditiva koje bi trebalo da izbegavate
Zna se da konzumiranje aditiva koji se nalaze u prehrambenim proizvodima može da uzrokuje širok spektar zdravstvenih problema. Reakcije mogu varirati od osobe do osobe, od destabilizacije imunološkog sistema do povećanja toksičnog opterećenja u organizmu. Zato, ova lista aditiva treba uvek da vam bude na pameti.
Prirodno se ne nalaze u hrani, ali se iz tehnoloških razloga dodaju prehrambenim proizvodima u toku proizvodnje, obrade, pripreme, pakovanja, transporta ili čuvanja. To su uglavnom veštački zaslađivači, boje, arome, pojačivači ukusa, hormoni i antibiotici. Ovi dodaci industrijsku hranu čine ukusnijom i na izgled primamljivijom, ali ukoliko se često unose, mogu da izazovu zavisnost.
Svi aditivi na deklaracijama proizvoda označeni su slovom E i određenim brojem, u skladu sa propisima Evropske unije. U našoj zemlji korišćenje aditiva regulisano je Pravilnikom o prehrambenim aditivima, koji je usaglašen sa regulativom EU.
Na pozitivnoj listi nalazi se 338 aditiva, koji su prema funkcionalnom svojstvu podeljeni u 22 kategorije. Međutim, bez obzira na to što postoje propisana ograničenja, na mnogim ambalažama nije naznačena količina aditiva u proizvodu, već samo njihov naziv.
Ukoliko težite optimalnom zdravlju trudite se smanjite ili isključite industrijske proizvode iz ishrane, te da što više jedete hranu u njenom prirodnom obliku.
Ovo je lista aditiva koji se najčešće dodaju u prehrambene proizvode, a koje bi trebalo da izbegavate:
Veštačke boje
E 102 – tartrazin
E 110 – sunset žuta FCF (oranž žuta S)
E 122-129 – različite nijanse crvene
E 132 – indigotin (indigo karmin)
E 133 – brilijant plava FCF
E 142 – zelena S
E 151 – brilijant crna BN, Crna PN
E 155 – braon HT
E 160b – anato, biksin, norbiksin
Konzervansi
E 200-203 – sorbati
E 210-213 – benzoati
E 220-228 – sulfati
E 249-252 – nitrati, nitriti
E 280-283 – propionati
Antioksidansi
E 310-312 – galati
E 320 – butilhidroksianizol (BHA)
E 321 – butilhidroksitoluen (BHT)
Pojačivači ukusa
E 620-625 – glutaminat
E 627 – dinatrijum-guanilat
E 631 – dinatrijum-inozitat
E 635 – dinatrijum 5′-ribonukleotidi
Hidrolizovani biljni protein (HVP)
Sve veštačke arome
Pojedini su dokazano štetni. Na primer E 220, E 221, E 232, E 224 mogu da uzrokuju probleme u radu creva, a E 230, E 231, E 232, E 233 kožne bolesti. E 220 uništava B vitamin, dok holesterol povećavaju E 320, E 321. Osim toga, brojni aditivi mogu da uzrokuju i pojavu karcinoma.
Spisak svih aditiva potražite ovde.