6 namirnica za kožu bez bubuljica

Da biste imali čistu kožu bez bubuljica, potrebno je da u ishranu uključite ovih 6 namirnica, koje pružaju niz hranljivih sastojaka i pomažu u ublažavanju upale na koži.

1. Laneno seme

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, koje poseduju antiupalna svojstva, laneno seme čisti i hidrira kožu. Osim toga, sadrži i lignane, koji sprečavaju stvaranje oksidativnog stresa i podstiču sintezu kolagena. Možete ga dodati u smutije, ali i salate i druga jela. Ukoliko praktikujete vegansku ishranu, isprobajte recept za pravljenje lan jaja, koja zamenjuju prava jaja, a imaju isti efekat vezivanja testa u toku pravljenje poslastica.

2. Kurkuma + crni biber

Zahvaljujući glavnom sastojku, kurkuminu, kurkuma je korisna u borbi sa upalama, jer smanjuje slobodne radikale, koji nastaju kao nusprodukti upalnog procesa. I kurkuma i crni biber imaju brojna antiinflamatorna svojstva, koja se pojačavaju, ukoliko ih kombinujete. Možete ih pomešati u kurkuma limunadi.

Recept za kurkuma limunadu

Sastojci:
⅕ kašičice kurkume
⅓ kašičice cimeta
2 kašike limunovog soka
malo bibera
1 šolja tople vode

Priprema:
U šolji izmešajte sve sastojke, te ih prelijte toplom vodom. Uživajte!

3. Seme konoplje

Seme konoplje sadrži antiinflamatorne omega 3 masne kiseline i biljna vlakna, zahvaljujući kojima može pomoći kod zapaljenskih stanja kože poput osipa i akni. Možete ga dodati u smuti, ali i koristiti u formi proteinskog suplementa.

4. Šargarepa

Šargarepa i drugo voće i povrće narandžaste i žute boje bogato je beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A, a koji jača spoljni sloj kože. Nedostatak ovih antioksidanasa može oslabiti kožu i dovesti do problema kao što su sporo zarastanje rana i isušivanje kože, ali i nastanak bubuljica i akni.

5. Tamnozeleno lisnato povrće

Bogato vitaminima K i A tamnozeleno lisnato povrće stimuliše proizvodnju novih, zdravih ćelija kože i pomaže u zadržavanju vlage. Kelj, blitva, spanać i rukola bogati su vlaknima, vitaminima i fitohemikalijama, koje kožu čine čistom. Jedite ih svakog dana kako biste imali kožu bez bubuljica.

6. Divlji losos i druga masna riba

Divlji losos, sardine, inćuni, tuna i mnoge druge masne ribe bogate su omega 3 masnim kiselinama, koje, zahvaljujući svojim antiinfalamtornim svojstvima, leče upale na koži. Prilikom kupovine lososa, birajte divljeg, jer je u pitanju riba iz prirodnog uzgoja, mnogo zdravija od lososa iz ribnjaka.