Gastrointestinalni trakt – bolesti i tegobe i kako ih lečiti?
Zdravlje gastrointestinalnog trakta predstavlja jedan od ključnih stubova opšteg blagostanja. Nažalost, bolesti ovog sistema postaju sve učestalije, često narušavajući kvalitet svakodnevnog života. Od blagih tegoba poput nadimanja, do ozbiljnih stanja kao što su upalne bolesti creva, digestivni sistem svakako zahteva pažnju i adekvatan tretman. U nastavku teksta, detaljno objašnjavam uzroke, simptome, najčešće dijagnoze i strategije lečenja gastrointestinalnih problema, kao i ulogu ishrane, probiotika i prevencije.
Šta je gastrointestinalni trakt i koji organi ga čine?
Gastrointestinalni trakt, poznat i kao digestivni trakt, predstavlja složen sistem organa odgovoran za unos, razgradnju, apsorpciju hrane i eliminaciju otpadnih materija. U ovaj sistem ubrajaju se:
Usta i jednjak
Želudac
Tanko i debelo crevo
Jetra, žučna kesa i pankreas
Rektum i anus
Ovi organi funkcionišu u savršenoj sinergiji. Svaki disbalans ili poremećaj u radu samo jednog segmenta može imati domino efekat na ceo organizam.
Koji su najzastupljeniji simptomi bolesti gastrointestinalnog trakta?
Žgaravica/gorušica
Peckanje iza grudne kosti, naročito nakon jela ili u ležećem položaju, ukazuje na refluks želudačne kiseline u jednjak. Dugotrajan refluks može izazvati oštećenje sluzokože.
Nadimanje i stenoza creva
Osećaj „punog stomaka“, čak i nakon konzumacije male količine hrane, može biti rezultat usporene peristaltike, crevne stenoze ili intolerancije na određene namirnice.
Gasovi i nadutost
Prekomerna fermentacija hrane u crevima proizvodi gasove koji uzrokuju neprijatnu nadutost, bol i nelagodnost.
Mučnina i povraćanje
Uobičajeni su u akutnim infekcijama, ali i kod hroničnih poremećaja varenja. Povraćanje može signalizirati ozbiljniji poremećaj kao što su opstrukcija creva ili gastritis.
Problemi sa stolicom
Zatvor, dijareja, promena boje ili konzistencije stolice, su znakovi koji spadaju u važne promene stanja digestivnog zdravlja.
Loš zadah i plak na jeziku
Ovi simptomi često ukazuju na prekomerno razmnožavanje štetnih bakterija u digestivnom sistemu, lošu probavu ili prisustvo toksina u organizmu.
Koje su najčešće bolesti i tegobe gastrointestinalnog trakta?
Gastritis (uzroci, simptomi, lečenje)
Uzroci: Nepravilna ishrana, stres, H. pylori infekcija
Simptomi: Bol u epigastrijumu, nadutost, mučnina
Lečenje: Isključenje iritanata, lekovi koji smanjuju kiselinu, ishrana bogata vlaknima
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
Nastaje kada želudačna kiselina često ulazi u jednjak. Može izazvati ezofagitis i povećati rizik od stanja zvanog Barrett jednjaka.
Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
Erozija sluzokože izazvana viškom kiseline, najčešće u prisustvu H. pylori bakterije. Lečenje uključuje eradikacionu terapiju i izmenu navika.
Sindrom iritabilnog creva (IBS)
Funkcionalni poremećaj koji karakterišu promena ritma stolice i bolovi u stomaku. Okidači uključuju stres, određenu hranu i hormonski disbalans.
Upalne bolesti creva
Obuhvataju hronične i progresivne bolesti, poput Kronove i ulceroznog kolitisa, koje zahtevaju sveobuhvatan pristup.
Celijakija i intolerancije na hranu
Autoimuna reakcija na gluten i enzimske slabosti koje otežavaju varenje laktoze i fruktoze. Isključiva dijeta je ključni deo terapije.
Zatvor i dijareja
Akutni i hronični problemi povezani sa stilom života, ishranom, stresom i disbalansima u crevnoj flori.
Infekcije digestivnog trakta
Uzrokovane virusima, bakterijama i parazitima. Mogu izazvati tešku dehidrataciju i zahtevaju brzo delovanje.
Hemoroidi
Povećani venski čvorovi rektuma, često izazvani zatvorom, trudnoćom ili dugotrajnim sedenjem. Terapija uključuje lokalne preparate, promene u ishrani i u težim slučajevima hirurgiju.
Koje su dodatne opasnosti koje se javljaju usled neadekvatnog lečenja?
Disfagija
Disfagija predstavlja otežano ili bolno gutanje, a najčešće je posledica nelečenog gastroezofagealnog refluksa (GERB). Hronična iritacija jednjaka usled kiselog sadržaja iz želuca može dovesti do inflamacije, striktura (suženja), pa čak i Barrettovog jednjaka, stanja koje povećava rizik za nastanak karcinoma. Disfagija može biti i simptom tumorskih promena koje mehanički ometaju prolazak hrane, što dodatno ističe važnost pravovremene dijagnostike.
Krvava stolica
Prisustvo krvi u stolici uvek zahteva medicinsku evaluaciju. Iako može biti uzrokovana bezazlenijim stanjima poput hemoroida ili analnih fisura, krvava stolica takođe može ukazivati na polipe, inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis), divertikulitis ili čak karcinom debelog creva. Kada je boja krvi u stolici svetlocrvena ili tamna (melena), to može da ukaže na lokalizaciju krvarenja i pomogne u dijagnozi.
Oticanje jezika
Lingvalni edem, odnosno oticanje jezika, može biti simptom nutritivnih deficita, naročito vitamina B12, folne kiseline ili gvožđa, koji su česti kod osoba sa hroničnim gastrointestinalnim smetnjama poput celijakije ili malapsorpcije. Takođe, može se javiti kao posledica alergijske reakcije na hranu ili lekove, ili čak signalizirati prisustvo toksina i preopterećenost organizma otpadnim produktima usled disfunkcije jetre.
Osećaj gorčine u ustima
Hronična gorčina u ustima nije samo estetski problem. Ona može ukazivati na refluks kiseline iz želuca, disfunkciju jetre, stagnaciju žuči u žučnoj kesi ili čak hormonalne poremećaje. U nekim slučajevima, prisustvo gorčine je povezano sa disbiozom, odnosno neravnotežom crevne flore, koja utiče na metabolizam i detoksikaciju u organizmu. Ukoliko je ovaj simptom stalno prisutan, zahteva temeljnu gastroenterološku i hepatološku obradu.
Svrab na koži
Pruritus, odnosno svrab kože, često ima svoje korene u digestivnom sistemu. Bolesti jetre, naročito holestaza i ciroza, dovode do nagomilavanja žučnih soli u krvi koje nadražuju receptore u koži. Takođe, intolerancije i alergije na hranu (npr. gluten, laktoza) mogu izazvati svrab, osip i urtikariju. Kod nekih osoba, svrab kože predstavlja prvi signal sistemske upale povezane sa poremećajem u varenju i apsorpciji nutrijenata.
Kako lečiti i prevenirati pojavu oboljenja gastrointestinalnog trakta?
Promene u ishrani (najbolje i najgore namirnice)
Izbegavajte rafinisane šećere, prženu hranu, alkohol, a u ishranu uključite fermentisane proizvode, povrće bogato vlaknima, omega-3 masne kiseline.
Uloga probiotika i prebiotika
Probiotici obnavljaju crevnu mikrofloru, dok prebiotici služe kao „hrana“ za korisne bakterije. Ovaj balans je ključan za imunitet i efikasno varenje.
Farmakološki tretmani (antacidi, inhibitori protonske pumpe, antibiotici itd.)
Antacidi, inhibitori protonske pumpe i antibiotici se koriste ciljano, uz stručni nadzor i poštovanje terapijskih protokola.
Prirodni lekovi i biljni preparati
Kamilica, đumbir, nana su neke od biljaka koje imaju dokazano pozitivno dejstvo na simptome kao što su nadutost, mučnina i bolovi u stomaku.
Važnost hidratacije i fizičke aktivnosti
Redovno unošenje vode i blaga fizička aktivnost poput šetnje pomažu prirodnoj peristaltici i eliminaciji toksina.
Tehnike upravljanja stresom
Meditacija, svesno disanje i joga smanjuju nivo kortizola koji negativno utiče na digestivnu funkciju.
Kakva je veza gastrointestinalnog trakta i jakog imuniteta?
Gastrointestinalni trakt predstavlja temelj imunološke odbrane organizma, a više od 70% ćelija imunog sistema nalazi se upravo u crevima. Ovo imunološko tkivo aktivno reaguje na prisustvo mikroorganizama, hrane i toksina, stvarajući složen sistem zaštite koji utiče na celokupno zdravlje.
Uloga zdrave crevne mikrobiote u ovom procesu je od suštinskog značaja. Ravnoteža korisnih bakterija omogućava:
– mehaničku barijeru protiv patogena, tako što zauzimaju prostor i hranljive materije koje bi koristile štetne bakterije;
– stimulaciju produkcije antitela, pre svega imunoglobulina A (IgA), koji se luči u crevima i štiti sluzokožu;
– regulaciju upalnih procesa, čime se sprečava prekomerna reakcija imunog sistema, karakteristična za autoimune bolesti.
Disbalans u mikrobioti, poznat kao disbioza, narušava ovu ravnotežu. Može dovesti do povećane propustljivosti crevnog zida („leaky gut“ sindrom), što omogućava prolaz štetnih supstanci u krvotok. Kao odgovor, telo ulazi u stanje hronične upale, koje može izazvati autoimune bolesti, alergijske reakcije, insulinsku rezistenciju, neurološke poremećaje i dr.
Dakle, optimalno zdravlje digestivnog trakta je ključno za snažan imunitet, kako na lokalnom, tako i na sistemskom nivou.
Koji probiotik se preporučuje za zdrav digestivni sistem i imunitet?
Prilikom izbora probiotika važno je obratiti pažnju ne samo na broj bakterija (izražen u CFU, odnosno “colony forming units“), već i na raznovrsnost i otpornost sojeva. Najefikasniji probiotici su oni sa višestrukim, klinički ispitanim sojevima, koji deluju sinergijski i ostaju stabilni do kraja roka upotrebe.
– Lactobacillus rhamnosus GG – efikasan je u jačanju lokalnog imuniteta i prevenciji gastrointestinalnih infekcija.
– Bifidobacterium lactis – pomaže u razgradnji kompleksnih ugljenih hidrata, smanjuje upalu i podržava ravnotežu crevne flore kod osoba sa iritabilnim crevima i upalnim bolestima.
– Saccharomyces boulardii – jedinstveni probiotski kvasac, izuzetno otporan na antibiotike, pomaže u obnavljanju mikrobiote nakon dijareje, antibiotske terapije i problema sa stolicom koji se javljaju u toku putovanja.
Idealni probiotici za svakodnevnu upotrebu su oni koji:
sadrže više različitih sojeva,
imaju otpornu kapsulaciju (mikroinkapsulirani ili gastrorezistentni oblici),
uključuju i prebiotike (poput inulina ili fruktooligosaharida) koji hrane korisne bakterije.
Dugoročna upotreba kvalitetnih probiotika, uz pravilnu ishranu bogatu vlaknima, značajno doprinosi očuvanju zdravlja gastrointestinalnog trakta i snažnoj imunološkoj funkciji.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam.