fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Koje namirnice su najbolje za detoks organizma?

Određena hrana dokazano poboljšava varenje, ublažava upale creva i podržava jetru, prevenira bolesti, te na brojne druge načine pomaže procesima detoksikacije tela. Zapravo, telo ima ugrađen sistem koji počinje u jetri, a naš je zadatak da ga pravilnim izborima u ishrani pokrenemo. Ovih pet namirnica posebno izdvajam, jer poseduju fantastična detoksikacijska svojstva, zahvaljujući kojima ih obavezno koristim u ”5 dana detoks programu”.

Kakva je hrana idealna za detoks tela?

Kako biste pokrenuli prirodnu detoksikaciju tela pre svega je potrebno je da iz ishrane isključite sve industrijski prerađene namirnice, te da se fokusirate na prirodnu, po mogućnosti organsku hranu. Trudite se da jedete što više povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, orašaste plodove, semenke, organski uzgojeno meso, ribu, jaja i nerafinisana ulja poput maslinovog ili kokosovog ulja. Ukoliko se odlučite za veganski program, izbacite meso, ribu i jaja.

Detoksikacija je način da se odmorite od namirnica koje opterećuju organizam, kao što su proizvodi koji sadrže dodate šećere, veštačke zaslađivače, veštačke boje, rafinisane ugljene hidrate i transmasti.

U hranu koja pospešuje detoksikaciju tela spadaju niskokalorične namirnice, bogate biljnim vlaknima, vodom, mineralima i vitaminima. One poboljšavaju varenje, olakšavaju protok hrane kroz creva, stimulišu metabolizam, te podstiču rad jetre.

Koji su najvažniji saveti za detoksikaciju organizma?

Detoksikacija organizma zahteva sveobuhvatan pristup svakodnevici, koji podrazumeva sprovođenje zdravih životnih navika u cilju očuvanja zdravlja i prevenciji bolesti. U nastavku ću detaljnije objasniti ključne aspekte ovog procesa.

Češći i manji obroci

Strategija češćih i manjih obroka pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, te smanjuje žudnju za hranom i poboljšava funkciju metabolizma. Raspoređivanje unosa hrane na manje porcije tokom dana olakšava probavni proces, smanjuje opterećenje na digestivni sistem i omogućava efikasniju obradu i eliminaciju otpadnih materija. Ovaj pristup takođe sprečava prejedanje, koje može dodatno opteretiti i usporiti digestivne i druge funkcije.

Unosite dovoljno tečnosti

Adekvatna hidratacija je ključna za detoksikaciju, jer voda olakšava transport i eliminaciju toksina iz organizma. Pored čiste vode, unos tečnosti može se povećati konzumacijom biljnih čajeva i vode obogaćene limunom ili krastavcem, koji dodatno stimulišu detoksikaciju. Preporučuje se izbegavanje zaslađenih napitaka i onih koji sadrže kofein ili alkohol, jer mogu uticati na dehidraciju tela i ometati proces detoksikacije.

Unosite sirovu hranu, ili kuvanu na pari

Sirova i hrana kuvana na pari zadržava veći deo svojih nutritivnih vrednosti, uključujući vitamine, minerale i enzime, koji su neophodni za podršku u procesima čišćenja. Enzimi prisutni u sirovoj hrani posebno su važni za poboljšanje probave i promovisanje zdravlja creva. Hrana kuvana na pari je blago obrađena, čime se sprečava gubitak hranjivih materija i značajno doprinosi detoksikaciji.

Izbegavanje namirnica sa šećerom

Namirnice bogate rafinisanim šećerima i veštačkim zaslađivačima predstavljaju dodatno opterećenje za jetru, povećavajući rizik od upalnih procesa i usporavajući prirodne mehanizme detoksikacije. Smanjenje unosa ovih namirnica može značajno doprineti boljoj funkciji jetre i opštem poboljšanju zdravlja, a zamena rafinisanih šećera sa prirodnim izvorima slatkoće, kao što su med, javorov sirup ili sveže voće, korisna je strategija za održavanje zdrave ishrane bez kompromitovanja procesa čišćenja.

Korišćenje male količine nerafinisanog ulja

Zdrave masti, posebno one pronađene u nerafinisanim uljima poput maslinovog, kokosovog ili lanenog ulja, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja ćelija i podržavanju funkcije jetre. Ove masti poboljšavaju apsorpciju rastvorljivih vitamina i antioksidanasa, te pomažu u regulisanju upalnih procesa.

Namirnice koje koristim u “5 dana detoks programu”

1. Baby spanać

Tamnozeleno lisnato povrće poput baby spanaća sadrži hlorofil koji pomaže u detoksikaciji organizma. Takođe sadrži brojne vitamine i minerale, koji pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma. Bogat je karotenoidima, koji se u telu pretvaraju u vitamin A. Pored toga sadrži mnoge druge vitamine, poput C, E, B6, te K1, koji je neophodan za zgrušavanje krvi. Ono što ga posebno čini značajnim jeste velika količina vitamina B9, odnosno folne kiseline, koja je izuzetno važna za trudnice, kao i za normalnu ćelijsku funkciju i rast tkiva. Takođe sadrži gvožđe, kalcijum, magenezijum i kalijum, a bogat je i brojnim drugim antioksidansima, kao što su kaempferol, koji može da smanji rizik za razvoj kancera i hroničnih bolesti, zatim nitrati, kvercetin i zeaksantin koji su dobri po zdravlje čoveka.

2. Limun

Limun poseduje brojna svojstva koja mogu poboljšati prirodnu detoksikaciju organizma. Pre svega, sadrži razne probavne enzime koji čiste jetru. Pored toga, povećanjem proizvodnje hlorovodonične kiseline čija je glavna uloga aktiviranje enzima pepsina, limun poboljšava probavu, a time i prirodan proces detoksikacije.

Takođe limun sadrži brojne vitamine i minerale. Veoma je bogat vitaminom C, koji je izuzetno važan za imunološku funkciju i zdravlje kože. Osim toga sadrži vitamin B6 i velike količine kalijuma, koji može da snizi nivo krvnog pritiska, te poboljša zdravlje srca. Osim toga limun, kao i brojni drugi citrusi, sadrži brojne prirodne bioaktivne supstance, koje imaju moćne zdravstvene prednosti. Tu spadaju jedinjenja poput limunske kiseline, hesperidina, diosmina, eriocitrina i limonena.

3. Leblebija

Leblebija je bogata biljnim vlaknima, posebno rastvorljivim, koje razgrađuju dobre bakterije u tankom crevu, tako da ih debelo crevo sporije vari. Konzumiranje veće količine ovih mahunarki može učiniti pražnjenje creva lakšim i redovnijim, čime je i proces čišćenja od štetnih materija efikasniji.

Poseduju veoma impresivan nutritivni profil. Bogate su ugljenim hidratima, ali i proteinima, što ih čini odličnim izborom za sve koji konzumiraju jedino proteine biljnog porekla. Pored toga bogate su folnom kiselinom, kalijumom i manganom. Jedna šolja leblebija (164 g) sadrže 74% preporučene dnevne doze mangana. Budući da imaju nizak glikemijski indeks mogu ih konzumirati i osobe sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom.

4. Kinoa

Na listi 5 namirnica koje obavezno koristim u ”5 dana detoks programu” nalazi se i kinoa. Kinoa, kao i brojne druge žitarice celog zrna, sadži veliku količinu magnezijuma, koje telo zajedno sa vodom upotrebljava za izbcivanje štetnih materija. Biljna vlakna iz kinoe takođe mogu sniziti nivo holesterola i šećera u krvi, smanjujući rizik za razvoj dijabetesa i srčanih oboljenja.

Izuzetno je zdrava, ne sadrži gluten, vrlo je ukusna i lako se priprema. Odlična je zamena za testeninu, može da se dodaje u salate i variva, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva. Obiluje proteinima i ugljenim hidratima, pa se smatra jednom od nutritivno najvrednijih namirnica. Sadrži kalcijum, vitamine B1, B2 i E. Jača imunitet i preventivno deluje na zapaljenske procese u telu. Bogata je i fosforom, mineralom koji je neophodan za zdravlje kostiju i održavanje telesnih tkiva zdravim.

5. Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor karotenoida, koji deluju kao antioksidansi, te pomaže u detoksikaciji organizma. Osim toga, bogata je biljnim vlaknima, koji poboljšavaju varenje. Takođe povećava lučenje žuči, što pomaže u sagorevanju masti i korigovanju telesne težine.

Osim toga, ovo povrće bogato je beta karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. Ovaj nutrijent podstiče dobar vid, važan je za rast i razvoj organizma, te imunološku funkciju i dobro zdravlje. Osim toga sadrži vitamine K1, B6, kalijum, te bioten, koji igra važnu ulogu u metabolizmu masti i proteina.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je detoksikacija organizma kroz ishranu?
Proces eliminacije nakupljenih toksina iz tela uz pomoć određenih namirnica i dijetetskih pristupa.
Kako organizam prirodno detoksikuje štetne supstance?
Kroz funkcije jetre, bubrega, kože, pluća i digestivnog sistema.
Koje namirnice se često preporučuju za detoksikaciju?
Voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, nerafinisana ulja, orašasti plodovi i semenke.
Koja je uloga hidratacije u procesu čišćenja toksina?
Hidratacija pomaže u razređivanju i eliminaciji toksina iz tela.
Da li postoji specifičan plan ishrane za efikasnu detoksikaciju?
Postoje različiti planovi, ali ključno je pridržavati se principa zdrave ishrane bogate hranjivim materijama i pratiti smernice lekara ili nutricioniste.
Koje voće i povrće se smatraju posebno korisnim za detoksikaciju?
Zeleno lisnato povrće, citrusi, bobičasto voće, jabuke i korenasto povrće mogu biti korisne namirnice u procesu detoksikacije i odlične po generalno zdravlje čoveka.
Koje vrste proteina su preporučljive tokom detoksikacije?
Kvalitetni izvori biljnih i/ili životinjskih proteina, kao što su mahunarke, tofu sir i riba.
Da li je potrebno izbegavati određene vrste hrane?
Preporučuje se izbegavanje prerađene hrane, rafinisanih šećera, aditiva i transmasti.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 4.7]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.