Kako podići nizak pritisak? (spisak namirnica)
Više puta sam pisala o visokom krvnom pritisku, međutim mnogi ljudi imaju problem sa niskim krvnim pritiskom. Baš zbog toga, hrana koja podiže krvni pritisak je tema mog današnjeg bloga.
Šta je nizak krvni pritisak?
Uobičajena vrednost krvnog pritiska kreće se između 120/80 milimetara živinog stuba (mmHg), ali brojevi izvan ovog obima i dalje ne moraju nužno značiti nešto loše. Kolika vrednost pritiska je dobra za vaš organizam zavisi od istorije bolesti, godina, ali i celokupnog stanja organizma.
Nizak krvni pritisak, odnosno hipotenzija, je onaj ispod 90/60 mmHg. Postoji trajni tj. primarni nizak krvni pritisak, kojem se još uvek ne zna tačan uzrok, a postoji i sekundarni krvni pritisak, koji može biti posledica različitih oboljenja.
Šta je sistolni, a šta dijastolni krvni pritisak i šta oni određuju?
Krvni pritisak se meri u dva broja: sistolni i dijastolni. Sistolni pritisak predstavlja pritisak u arterijama kada srce kuca i pumpa krv. Ovo je viši broj u očitavanju krvnog pritiska i odražava maksimalnu snagu krvi na zidove arterija. Dijastolni pritisak, s druge strane, meri pritisak u arterijama kada srce odmara između otkucaja. To je niži broj i pokazuje minimalni pritisak u arterijama.
Koje vrste niskog krvnog pritiska (hipotenzije) postoje?
Primarna hronična hipotenzija
Primarna hronična hipotenzija je stanje u kojem nizak krvni pritisak postaje konstantan, ali se ne može povezati sa specifičnim uzrokom. Ovo stanje može biti rezultat genetskih faktora, ali često se ne povezuje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Sekundarna hipotenzija
Sekundarna hipotenzija nastaje kao posledica drugih bolesti ili stanja, kao što su srčane bolesti, endokrine poremećaje ili teške infekcije. Ova vrsta hipotenzije se obično rešava lečenjem osnovnog uzroka.
Ortostatska hipotenzija
Ortostatska hipotenzija se javlja kada osoba naglo ustane iz ležećeg ili sedećeg položaja, što može dovesti do naglog pada krvnog pritiska i vrtoglavice. Ovo stanje je često uzrokovano brzim promenama u položaju tela ili dehidratacijom.
Postprandijalna hipotenzija
Postprandijalna hipotenzija se odnosi na pad krvnog pritiska nakon obroka. Ovo stanje se obično javlja kod starijih osoba i može biti uzrokovano prekomernim širenjem krvnih sudova u stomaku nakon obroka.
Simptomi niskog krvnog pritiska
Lekar će dijagnostikovati hipotenziju ako je vrednost krvnog pritiska ispod 90/60 mmHg i ako imate druge simptome, uključujući:
– zamagljen vid
– zbunjenost ili problem sa koncentracijom
– vrtoglavicu
– nesvesticu
– mučninu ili povraćanje
– opštu slabost
Uzroci niskog krvnog pritiska
Nizak krvni pritisak može imati niz uzroka, uključujući:
– nagle promene položaja
– anemiju
– razne poremećaje nervnog sistema
– dehidrataciju
– iscrpljujuće dijete
– obimne obroke
– endokrine poremećaje
– ekstremne alergijske reakcije (anafilaksija)
– ekstremni gubitak krvi
– srčani udar ili neka druga bolest srca
– nizak nivo šećera u krvi
– određene lekove
– trudnoću
– tešku infekciju
– stres
– stanja štitne žlezde
– energične vežbe
– neurološke bolesti poput Parkinsonove bolesti
Hrana i namirnice koja podižu krvni pritisak
Ako jedete određenu vrste hrane, možete prirodno podići nizak krvni pritisak. Pratite simptome i redovno merite krvni pritisak da biste videli šta najbolje deluje na vas.
Više tečnosti
Dehidratacija smanjuje zapreminu krvi, što dovodi do pada krvnog pritiska. Održavanje hidratacije je posebno važno tokom vežbanja. Zato je potrebno da dnevno popijete barem 8 čaša vode. Da napomenem, voda je voda, čaj je čaj, mineralna voda je mineralna voda. Našem telu je potrebna voda u svom prirodnom obliku, stoga je ne zamenjujte drugim vrstama tečnosti.
Hrana bogata vitaminom B12
Niska vrednost vitamina B12 može dovesti do anemije, što može prouzrokovati nizak krvni pritisak i umor. U namirnice koje su bogate ovim vitaminom spadaju jaja, govedina, ćuretina, losos i druge namirnice životinjskog porekla.
Hrana bogata folatima
Takođe, niske vrednosti folata mogu doprineti anemiji. Da biste to sprečili, u ishranu uključite namirnice koje ih sadrže, poput špargli, pasulja, sočiva, citrusa, zelenog lisnatog povrća i jaja. Pasulj, sočivo i zeleno lisnato povrće sam uključila u obroke u svom ,,5 dana detoks programu“.
So
Slana hrana utiče na povećanje (niskog) krvnog pritiska. Međutim, važno je da sa upotrebom soli ne preterujete. Predlažem vam da započnete dan slanim doručkom umesto slatkim, i time pružite telu odgovarajući nivo natrijuma, minerala koji je sastavni deo soli. Uvek birajte nerafinisanu morsku ili nerafinisanu himalajsku so.
Kofein
Pića sa kofeinom mogu privremeno povisiti krvni pritisak stimulišući kardiovaskularni sistem i ubrzavajući puls. Međutim, umesto kafe preporučujem vam da birate prirodne čajeve, koji takođe sadrže kofein, i to zeleni i crni čaj.
Kokosova voda
Kokosova voda je bogata elektrolitima i u mom radu sa klijentima se pokazala kao veoma efikasna podrška organizmu u periodima dana kada dođe do naglog pada krvnog pritiska.
Saveti kako da utičete na podizanje krvnog pritiska
Pre svega, postepeno menjajte ishranu. Uključite namirnice koje pozitivno utiču na krvni pritisak. Ako sumnjate da imate anemiju, obavezno se obratite lekaru radi testiranja kako biste odredili vrstu anemije i najbolje mogućnosti lečenja.
Evo još nekoliko promena koje možete da uvedete u ishranu da biste prirodno povisili krvni pritisak:
Jedite češće, a manje obroke
Veliki obroci mogu prouzrokovati dramatičniji pad krvnog pritiska, jer je telu potreban veći napor da svari veću količinu hrane.
Ograničite unos alkohola
Kao što sam već napomenula, dehidratacija snižava krvni pritisak. Zato je važno da vodite računa o unosu tečnosti, ali i da ograničite unos alkohola jer alkoholna pića uzrokuju dehidrataciju.
Osim što možete da stabilizujete krvni pritisak promenom načina ishrane, to ćete učiniti promenom još nekih životnih navika:
– Ako vežbate na otvorenom po ekstremnoj vrućini, pravite česte pauze i obavezno povećajte unos vode.
– Ne zadržavajte se dugo u saunama, hidromasažnim kadama i parnim kupatilima, jer ovi tretmani mogu prouzrokovati dehidrataciju, a time i pad krvnog pritiska.
– Polako menjajte položaje tela. Npr. nemojte naglo ustajati.
– Nosite terapijske kompresivne čarape koje pomažu krvi da se kreće nazad prema gore od nogu i stopala. Možete ih kupiti u svim bolje opremljenim apotekama.
Kako najbrže da podignemo nizak krvni pritisak?
Da biste brzo podigli nizak krvni pritisak, možete:
- Popiti čašu vode: Ova jednostavna metoda može pomoći u momentalnom povećanju pritiska.
- Popiti kafu: Ako niste osetljivi na kofein, šolja kafe može pomoći.
- Lezite i podignite noge: Ovo može pomoći u povratku krvi u srce i povećanju krvnog pritiska.
- Jedite slanu hranu: Ako nemate problema sa zdravljem povezanih sa solju, može pomoći u momentalnom povećanju krvnog pritiska.
Koliko je opasan nizak krvni pritisak?
Nizak krvni pritisak može biti opasan po zdravlje ako izaziva ozbiljne simptome kao što su nesvestica, vrtoglavica ili umor. U ekstremnim slučajevima, može dovesti do kolapsa ili šoka, a ukoliko se niska hipotenzija ne leči pravilno, može uticati i na kvalitet života, te povećati rizik od ozbiljnih komplikacija.
Kada je potrebno da se javite lekaru i kako izgleda pregled?
Ako imate simptome niskog krvnog pritiska kao što su učestale vrtoglavice, nesvestice ili teškoće sa koncentracijom, trebalo bi da se obratite lekaru. Tokom pregleda, lekar će možda preporučiti:
- Kompletan fizički pregled
- Merenje krvnog pritiska da bi se utvrdilo koliko često se javlja niska hipotenzija.
- Laboratorijski testovi, odnoso provera da li postoji anemija ili neki hormonski poremećaj.
- EKG ili drugi srčani testovi, ukoliko se sumnja na srčane probleme.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam.