fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Šta je PMS tj. predmenstrualni sindrom?

Ako nekoliko dana pred početak menstrualnog ciklusa osećate niz fizičkih i emocionalnih simptoma, koji se mogu kretati u rasponu od umerenih do veoma intenzivnih, u pitanju je predmenstrualni sindrom odnosno PMS. Šta se podrazumeva pod PMS-om, da li ga imaju sve žene i na koji način ga možete ublažiti, pročitajte u nastavku.

Prema poslednjim istraživanjima oko 75% žena u reproduktivnom dobu ima određene tegobe povezane sa menstrualnim ciklusom.

Ako ste i vi među njima, znajte da vam različiti tretmani, te promena ishrane i stila života mogu pomoći da kontrolišete i ublažite simptome PMS-a.

Šta je PMS tj. predmenstrualni sindrom?

Predmenstrualni sindrom (PMS) je kombinacija fizičkih i emocionalnih simptoma koji se pojavljuju kod brojnih žena nakon ovulacije i pre početka menstruacije (otprilike 7 do 14 dana pre menstruacije). Istraživači smatraju da se PMS dešava u danima nakon ovulacije, jer nivoi estrogena i progesterona počinju da opadaju ako žena u tom periodu ne zatrudni.

Ovi simptomi imaju tendenciju da se ponavljaju u predvidljivom obrascu, te se mogu kretati u rasponu od umerenih do intenzivnih – mogu biti neprijatni do te mere da remete svakodnevne aktivnosti.

Teški simptomi PMS-a uglavnom su znak predmenstrualnog disforičnog poremećaja, koji se skraćeno naziva PMDD.

Koji se simptomi javljaju tokom PMS-a?

PMS simptomi razlikuju se od žene do žene. Većina ima vrlo slabe, ali mnoge se susreću sa težim, neprijatnijim simptomima koji mogu da im remete svakodnevni život. Lista simptoma je dugačka, a prvenstveno se mogu podeliti na emocionalne i fizičke simptome.

Emocionalni i bihevioralni simptomi

napetost ili anksioznost
depresivno raspoloženje
nekontrolisano plakanje
nagle promene raspoloženja
razdražljivost ili bes
nagle promene apetita
žudnja za određenom hranom, najčešće slatkom
nesanica i drugi problemi sa spavanjem
loša koncentracija
slabije pamćenje
smanjeni libido

Fizički simptomi

bol u zglobovima ili mišićima
glavobolja
umor
povećanje telesne težine uzrokovano zadržavanjem tečnosti u telu
otečene ruke i stopala
nadimanje
osetljivost grudi
akne
zatvor ili dijareja
grčevi

Bez obzira na težinu, PMS simptomi uglavnom nestaju u roku od četiri dana nakon početka menstruacije.

Koji su uzroci PMS-a?

Bez obzira na to što su kod mnogih žena simptomi PMS-a izuzetno izraženi, nauka još uvek nije otkrila njihov uzrok.

Brojna istraživanja idu u prilog tvrdnji da njihova pojava ima veze sa promenama u biohemijskim procesima u našim telima, a naročito u mozgu, te sa promenom nivoa hormona u vreme menstruacije, kao što su estrogen i progesteron.

Ovi hormoni prirodno variraju tokom menstrualnog ciklusa. U toku lutealne faze, koja prati ovulaciju, njihov nivo dostiže vrhunac, a zatim opada, što može dovesti do anksioznosti, razdražljivosti i drugih promena raspoloženja.

Ono što zasigurno znamo to je da različite svakodnevne navike i celokupan stil života mogu da pogoršaju ili olakšaju PMS simptome. Tu spadaju:

pušenje
stres
fizička neaktivnost
neadekvatan san i nedostatak sna
nepravilna ishrana, naročito prevelik unos soli, šećera, crvenog mesa i alkohola

Ukoliko imate druge zdravstvene probleme, oni se mogu pogoršati u menstrualnom ciklusu. To su najčešće migrenske glavobolje, različite alergije, astma, sindrom iritabilnog creva (IBS), depresija i druga mentalna stanja i bolesti.

Kako se PMS dijagnostikuje?

Ne postoji jedinstveni test za dijagnostikovanje predmenstrualnog sindroma.

Predlažem vam da kroz nekoliko meseci pratite koliko su ozbiljni vaši PMS simptome, te da ih zapisujete u kalendar ili u aplikaciju pomoću koje možete da pratite svoj menstrualni ciklus. Te informacije podelite sa lekarom.

Da li se PMS menja s godinama?

Predmenstrualni sindrom se menja s godinama, budući da se menjaju i nivoi određenih hormona. S tim u vezi, PMS simptomi mogu da se pogoršaju u kasnim 30-tim ili 40-tim, te kada se žena približava menopauzi.

U godinama koje prethode menopauzi nivoi hormona estrogena i progesterona rastu i opadaju na nepredvidiv način. To može da uzrokuje, ali i pogorša različite simptome, naročito one koje se odnose na promenu raspoloženja.

PMS prestaje nakon menopauze kada više nema menstruacije.

Da li sve žene imaju PMS?

Procenjuje se da je čak tri od četiri žene sa menstruacijom iskusilo neki oblik predmenstrualnog sindroma. Kod većine žena simptomi PMS-a su blagi, ali manje od 5% žena u reproduktivnom dobu ima teži oblik PMS-a, koji se naziva predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD).

Takođe, PMS se češće javlja kod žena koje imaju:

– visok nivo stresa
– porodičnu istoriju depresije
– ličnu istoriju postporođajne depresije ili depresije

Šta možete da preduzmete kako biste ublažili simptome PMS-a?

Postoje različiti načini na koje možete da uspostavite kontrolu nad simptomima PMS-a, te da ih ublažite.

To se pre svega odnosi na promenu svakodnevnih navika i celokupnog stila života, koje ne samo da će vam pomoći da što lakše prebrodite predmenstrualni sindrom, već ća vam unaprediti zdravlje čitavog organizma.

Ovo su neki od saveta, koje vam predlažem da primenite.

1. Praktikujte balansiranu ishranu

Pravilna ishrana je osnova zdravog stila života. Ono što unosimo u organizam utiče na sve funkcije u našem telu. Samim tim, odabirom određenih nutrijenata možete da ublažite PMS simptome.

Jedite što više povrća, voća i integralnih žitarica, kao i drugih namirnica u njihovom prirodnom obliku. Takođe, izbegavajte hranu i pića koja sadrže veliku količinu kofeina, soli i šećera, naročito u periodu od dve nedelje pred menstrualni ciklus.

Osim toga, hidrirajte se. Naročito vam preporučujem čaj od kamilice, koji ublažava grčeve.

2. Konzumirajte određene suplemente

Naučno je dokazano da određeni suplementi poput vitamina B6 i D, kalcijuma i magnezijuma mogu da ublaže simptome poput grčeva, ali i naglih promena raspoloženja. Pre nego što se odlučite za bilo koji od ovih suplemenata, konsultujte se sa lekarom.

3. Budite fizički aktivni

Vežbajte tokom čitavog meseca, jer će vam fizička aktivnost, pogotovo aerobne vežbe, pomoći da ublažite PMS simptome, kao što su umor, depresija, te poteškoće u koncentraciji.

4. Spavajte dovoljno

Potrudite se da svake noći spavate 7-9 sati. Brojna istraživanja nedostatak sna dovode u vezu sa depresijom i anksioznošću, koji su veoma česti PMS simptomi.

5. Praktikujte razne tehnike kontrole stresa

Pronađite zdrave načine da se nosite sa stresom. Razgovarajte sa prijateljima ili pišite dnevnik. Nekim ženama takođe pomažu joga, masaže i meditacija.

Ukoliko i nakon što primenite sve ove prirodne metode, ne uspete da ublažite simptome PMS, obratite se lekaru.

Moja nova edukacija „SREDI PMS“ je sada dostupna! Upis traje od 29. avgusta do 11. septembra 2022.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.