Šta su digestivni enzimi, a šta digestivni likeri?

Ako ste naduti i imate gasove, te teško varite hranu, probavni odnosno digestivni enzimi i digestivni likeri vam mogu biti od pomoći. A šta su digestivni enzimi i digestivni likeri pročitajte u ovom blogu.

Šta su digestivni enzimi?

Naš organizam prirodno proizvodi digestivne enzime, koji se po strukturi svrstavaju u proteine. Njihov zadatak je da pomeogne telu da razgradi hranu tako da ono apsorbuje hranljive materije iz nje. Efikasno razgrađivanje hrane takođe sprečava pojavu gasova, nadutosti, kao i drugih uobičajenih probavnih tegoba.

Ponekad, iz različitih razloga, kao što su stres, upale, sindrom propusnih creva i drugo, organizam ne uspeva da proizvede dovoljno digestivnih (probavnih) enzima. To dovodi do neefikasnog razgrađivanja hrane, te može da uzrokuje probavne smetnje, kao i nemogućnost apsorpcije hranljivih sastojaka. U tom slučaju, u dogovoru sa lekarom, možete da uvedete suplemente digestivnih enzima.

Suplementi digestivnih enzima

Suplementi digestivnih enzima sadrže jedan ili kombinaciju više probavnih enzima (izolovanih iz biljnih, životinjskih ili mikrobnih izvora), a njihov zadatak je da privremeno nadomeste nedostatak enzima, koji su potrebni za varenje hrane.

Različiti enzimi probavljaju različitu vrstu hrane. Zbog toga obavezno odaberite suplement koji sadrži enzim za razgradnju određenih namirnica, koje prirodno ne uspevate da svarite:

– Proteaza razgrađuje proteine na peptide i aminokiseline.
– Amilaza razgrađuje ugljene hidrate na jednostavne šećere.
– Lipaza razgrađuje masti i masne kiseline, te molekul glicerola.
– Alfa-galaktozidaza pomaže u razgradnji hrane sa visokim udelom biljnih vlakana poput povrća i mahunarki.
– Celulaza razgrađuje ćelijsku opnu biljne hrane poput određenog povrća, mahunarki i žitarica.

Digestivni likeri

Digestivni likeri podrazumevaju tečnost dobijenu iz gorkih biljaka, koju je potrebno naneti (prskati) na jezik pre obroka kako bi stimulisala organizam da stvori sopstvene probavne enzime.

Od trenutka kada dotaknu jezik, digestivni likeri stimulišu oslobađanje enzima kroz ceo digestivni trakt.

Likeri podržavaju naše telo da svari različite vrste hrane, time što podstiču organizam da izlučuje svoje probavne sokove i enzime, a ne preuzimaju njihov posao.