fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Crna čokolada – Sve njene zdravstvene prednosti

Crna čokolada prepuna je hranjivih sastojaka koji pozitivno utiču na ljudsko zdravlje. Pravi se od kakaoa, jednog od najboljih izvora antioksidanasa na planeti, koji se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Studije pokazuju da kakao poseduje brojne zdravstvene prednosti, te da može poboljšati celokupno zdravlje organizma.

Šta je crna čokolada i kako se ona razlikuje u odnosu na mlečnu čokoladu?

Crna čokolada se pravi od kakao mase, kakao butera i malih količina šećera. Za razliku od mlečne čokolade, ne sadrži mleko, što je čini bogatijom kakaom, dok mlečna čokolada sadrži dodatke poput mleka u prahu, pa je slađa, ali i manje hranjiva. Kvalitetna crna čokolada sadrži najmanje 70% kakaoa, a neki premium proizvodi ove namirnice mogu sadržati i do 99% kakaoa. Upravo zbog visokog sadržaja kakaoa, crna čokolada je bogatija antioksidansima, vlaknima i mineralima u odnosu na mlečnu čokoladu.

Pet zdravstvenih prednosti crne čokolade

1. Bogata je brojnim nutrijentima

Sadrži dovoljnu količinu rastvorljivih vlakana i prepuna je minerala, poput gvožđa, magnezijuma i mangana.

Dakle, izuzetno je važno da vodite računa o kvalitetu čokolade koju jedete, te da uvek čitate deklaracije.

2. Odličan je izvor antioksidanasa

Sirova, neprerađena zrna kakaoa sadrže veliku količinu antioksidanasa, pa je samim tim i crna čokolada prepuna organskih jedinjenja, koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. Među njima su polifenoli, flavanoli i katehini.

Jedna studija pokazala je da kakao i crna čokolada sadrže više polifenola i flavanola nego bilo koje drugo ispitivano voće, uključujući borovnice i acai bobice.

3. Može da umanji rizik od razvoja srčanih bolesti

Jedinjenja u crnoj čokoladi mogu prevenirati oksidaciju LDL holesterola. Naime, oksidovani LDL holesterol može uzrokovati zapaljenje u arterijama koje dopremaju krv organima i tkivima, stvarajući uslove za razvoj ateroskleroze, te povećavajući rizik za nastanak srčanog ili moždanog udara.

Dugoročno, konzumiranje crne čokolade smanjuje mogućnost taloženja holesterola u arterijama, što rezultira manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje crne čokolade dva ili više puta nedeljno značajno smanjuje rizik za nastanak plaka u arterijama.

4. Može poboljšati funkciju mozga

Jedna studija pokazala je da je konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola tokom pet dana poboljšalo protok krvi u mozgu kod zdravih osoba.

Kakao takođe može značajno poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba sa mentalnim oštećenjima.

Pored toga, kakao je bogat stimulativnim supstancama, poput kofeina i teobromina, zahvaljujući kojima može i kratkoročno poboljšati funkciju mozga.

5. Može zaštititi kožu od štetnih uticaja sunčeve svetlosti

Bioaktivna jedinjenja u crnoj čokoladi takođe mogu biti odlična za kožu.

Flavonoli mogu zaštititi kožu od štetnih uticaja sunčeve svetlosti, poboljšati protok krvi u koži, te povećati gustinu i hidrataciju kože.

Crnu čokoladu možete kupiti u gotovo svim prodavnicama, međutim, nisu sve crne čokolade zdrave i kvalitetne. Prilikom odabira, čitajte deklaraciju.

Kako crna čokolada utiče na mršavljenje?

Crna čokolada može biti saveznik u kontroli telesne težine zahvaljujući svom bogatom sadržaju vlakana i nutritivnih jedinjenja koja pomažu u osećaju sitosti. Istraživanja pokazuju da konzumacija crne čokolade može smanjiti žudnju za slatkišima i masnom hranom. Naravno, ključ je u umerenoj konzumaciji i odabiru visokokvalitetne čokolade sa visokim sadržajem kakaoa.

Kako crna čokolada pomaže ljudima sa insulinskom rezistencijom?

Može poboljšati insulinsku osetljivost i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, tako što flavanoli, prisutni u crnoj čokoladi, pomažu u regulaciji šećera u krvi i smanjuju otpornost na insulin. Dakle, redovno konzumiranje manjih količina crne čokolade može doprineti boljoj kontroli nivoa glukoze u krvi kod osoba sa insulinskom rezistencijom.

Kakve su nutritivne vrednosti crne čokolade?

Crna čokolada je bogata različitim nutrijentima koji doprinose zdravlju organizma. U proseku, 100 grama crne čokolade sa visokim sadržajem kakaoa (70-85%) sadrži:

Kalorije: oko 600 kcal
Masti: 43 g
Protein: 7.8 g
Zasićene masti: 24 g
Vlakna: 11 g
Šećer: 24 g
Gvožđe: 12 mg
Magnezijum: 230 mg
Bakar: 2 mg
Mangan: 3.3 mg
Kofein: 70 ml

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da li se crna čokolada ubraja u zdravu hranu?
Da, posebno ona sa visokim sadržajem kakaoa, smatra se zdravom hranom zbog visokog sadržaja antioksidanasa, vlakana i esencijalnih minerala.
Koliki procenat kakaoa obično sadrži crna čokolada?
Obično sadrži između 70% i 99% kakaoa. Što je veći procenat kakaoa, to je čokolada bogatija hranjivim materijama i zdravijim komponentama.
Šta su flavanoli i kako koriste crnoj čokoladi?
Flavanoli su vrsta polifenola prisutnih u kakau koji deluju kao moćni antioksidansi. Oni pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, poboljšavaju cirkulaciju i doprinose zdravlju srca.
Da li crna čokolada može pomoći u održavanju zdravlja srca?
Da, redovno konzumiranje crne čokolade može smanjiti rizik od srčanih bolesti poboljšanjem funkcije krvnih sudova, regulisanjem krvnog pritiska, te smanjenjem oksidacije LDL holesterola.
Kako crna čokolada utiče na holesterol?
Crna čokolada može smanjiti nivoe lošeg (LDL) holesterola i povećati nivoe dobrog (HDL) holesterola, čime pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.
Da li je preporučljivo ljudima sa visokim krvnim pritiskom da konzumiraju crnu čokoladu?
Da, flavanoli u crnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska poboljšanjem elastičnosti krvnih sudova i održavanju zdrave cirkulacije te je preporučljivo da vaša ishrana povremeno uključuje i crnu čokolad.
Da li crna čokolada poboljšava funkciju mozga?
Da, može poboljšati funkciju mozga zahvaljujući flavanolima koji poboljšavaju protok krvi u mozgu, kao i stimulativnim supstancama poput kofeina i teobromina.
Može li crna čokolada pomoći u kontroli telesne težine?
Da, umeren unos može pomoći u kontroli telesne težine jer pomaže u osećaju sitosti i smanjuje žudnju za nezdravim namirnicama.
Koja količina crne čokolade se može dnevno konzumirati?
Preporučena količina crne čokolade je oko 30-60 grama dnevno. Važno je ne preterivati, jer prekomerni unos može dovesti do povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih problema.
Da su moguće nuspojave prilikom konzumacije crne čokolade?
Nuspojave su retke, ali prekomerni unos crne čokolade može izazvati glavobolje, nesanicu (zbog kofeina) i probavne smetnje kod nekih ljudi.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.