Zdravstvene prednosti crne čokolade

Crna čokolada prepuna je hranljivih sastojaka koji pozitivno utiču na čovekovo zdravlje. Pravi se od kakaoa, jednog od najboljih izvora antioksidanasa na planeti, koji se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Studije pokazuju da kakao poseduje brojne zdravstvene prednosti, te da može poboljšati celokupno zdravlje organizma. U nastavku vam izdvajam pet najvažnijih.

Pet zdravstvenih prednosti crne čokolade

1. Bogata je brojnim nutrijentima

Kvalitetna crna čokolada sa visokim sadržajem kakaoa je zaista hranljiva. Sadrži dovoljnu količinu rastvorljivih vlakana i prepuna je minerala, poput gvožđa, magnezijuma i mangana.

Dakle, izuzetno je važno da vodite računa o kvalitetu čokolade koju jedete, te da uvek čitate deklaracije.

Moj izbor je crna Chocollama čokolada, jer je jedina domaća čokolada koja u svom sastavu nema nijedan aditiv niti sadrži mleko u tragovima, što mi je izuzetno važno jer sam intolerantna na laktozu. Potpuno je organska i veganska, a umesto rafinisanog belog sadrži kokosov šećer. Možete da je jedete čak i kada želite da korigujete telesnu težinu, ali svakako vodite računa o količini.

2. Odličan je izvor antioksidanasa

Sirova, neprerađena zrna kakaoa sadrže veliku količinu antioksidanasa, pa je samim tim i crna čokolada prepuna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. Među njima su polifenoli, flavanoli i katehini.

Jedna studija pokazala je da kakao i crna čokolada sadrže više polifenola i flavanola nego bilo koje drugo ispitivano voće, uključujući borovnice i acai bobice.

3. Može da umanji rizik za razvoj srčanih bolesti

Jedinjenja u crnoj čokoladi mogu prevenirati oksidaciju LDL holesterola. Naime, oksidovani LDL holesterol može uzrokovati zapaljenje u arterijama koje dopremaju krv organima i tkivima, stvarajući uslove za razvoj ateroskleroze, te povećavajući rizik za nastanak srčanog ili moždanog udara.

Dugoročno, konzumiranje crne čokolade smanjuje mogućnost taloženja holesterola u arterijama, što rezultira manjim rizikom za razvoj srčanih bolesti.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje crne čokolade dva ili više puta nedeljno značajno smanjuje rizik za nastanak plaka u arterijama.

4. Može poboljšati funkciju mozga

Jedna studija pokazala je da je konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola tokom pet dana poboljšalo protok krvi u mozgu kod zdravih osoba.

Kakao takođe može značajno poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba sa mentalnim oštećenjima.

Pored toga, kakao je bogat stimulativnim supstancama, poput kofeina i teobromina, zahvaljujući kojima može i kratkoročno poboljšati funkciju mozga.

5. Može zaštititi kožu od štetnih uticaja sunčeve svetlosti

Bioaktivna jedinjenja u crnoj čokoladi takođe mogu biti odlična za kožu.

Flavonoli mogu zaštititi kožu od štetnih uticaja sunčeve svetlosti, poboljšati protok krvi u koži, te povećati gustinu i hidrataciju kože.

Crnu čokoladu možete kupiti u gotovo svim prodavnicama, međutim, nisu sve crne čokolade zdrave i kvalitetne. Prilikom odabira crne čokolade, čitajte deklaraciju, a ona koju bih vam preporučila je organska veganska Chocollama čokolada sa različitim sušenim voćem. Klikom na ovaj link saznajte gde je možete kupiti.