fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Hijaluronska kiselina – Koje namirnice je sadrže i za šta je sve dobra?

Hijaluronska kiselina je prisutna u prirodi u svim životinjskim organizmima, pa tako i u čovekovom. Nalazi se u gotovo svim delovima našeg tela, kao što su zglobovi, tetive, kosti, hrskavica, krvni sudovi, srce, bešika, bubrezi, organi za varenje, a najviše je ima u koži. Ima je i u hrani, a ovo je 5 namirnica bogatih hijaluronskom kiselinom.

O hijaluronskoj kiselini

Naime, sastavni je deo vezivnog tkiva dermisa, koji je prvi sledeći sloj ispod epidermisa, tj. površinskog dela kože. Popunjava prostor između elastičnih vlakana i kolagena. Zapravo, kolagen i hijaluronska kiselina se vezuju i pružaju elastičnost i hidriranost koži.

Budući da se njena proizvodnja smanjuje kako organizam stari, vremenom se pojavljuju bore i druge nepravilnosti na koži. Baš zbog toga najćešće se upotrebljava u kozmetici jer učinkovito pegla bore i čuva mladalački izgled kože.

Hijaluronsku kiselinu možete uneti i određenom ishranom. Iako se mnogima ovo neće svideti, istina je da ove supstance najviše ima u hrani životinjskog porekla. Osim toga, postoji niz namirnica koje ne sadrže hijaluronsku kiselinu, a čije komponente stimulišu njenu proizvodnju. Recept potražite ovde.

1. Bujon od kostiju

Životinjski delovi poput kožice, hrskavice i zglobova obiluju hijaluronskom kiselinom. Stoga, slobodno jedite supu od kostiju jer je prepuna komponenti vezivnog tkiva, uključujući kolagen i elastin. Kolagen jača i normalizuje stomačne tegobe. Kada se razloži, formira želatin koji pomaže u borbi protiv alergija. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i jačaju imunološki sistem.

2. Citrusi

Citrusno voće ne sadrži hijaluronsku kiselinu, ali obiluje C vitaminom koji doprinosi njenoj sintezi, kao i sintezi kolagena, koji predstavlja glavnu komponentu vezivnog tkiva. Dakle, da bi vam zglobovi, tetive i ligamenti bili zdravi i stabilni, a koža zategnuta i hidrirana, birajte namirnice koje sadrže ovaj vitamin, poput narandži, limuna, ali i paprike, paradajza, kupusa i mnogih drugih.

3. Orašasti plodovi

Lešnici, orasi, bademi i razni drugi orašasti plodovi odličan su izvor vitamina E, takođe veoma važnog za formiranje hijaluronske kiseline. Osim toga, sadrže i omega 3 nezasićene masne kiseline koje doprinose vitalnosti kože, zatim proteine i vlakna kojima se produžava osećaj sitosti. U svakom slučaju ne treba da preterujete s njima, dovoljno je da jednom dnevno za užinu pojedete šaku badema ili orasa.

4. Tamnozeleno povrće

Tamnozeleno povrće kao što su spanać, brokoli i kelj, sadrži velike količine vitamina C, koji je, kao što sam već napomenula, presudan za stvaranje hijaluronske kiseline. Osim toga, obiluje brojnim antioksidansima koji sprečavaju štetno delovanje slobodnih radikala, što je veoma važno jer slobodni radikali smanjuju proizvodnju hijaluronske kiseline.

5. Soja

Soja spada u 5 namirnica bogatih hijaluronskom kiselinom. Ona sadrži biljni hormon genistein, koji ubrzava sintezu hijaluronske kiseline. Ujedno blokira enzime koji ubrzavaju starenje. Takođe, soja je jedina biljna namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, bez kojih čovekov organizam ne može. Proizvodi od soje koje preporučujem su organski miso, tofu sir i tempeh.

Za šta je sve dobra hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid prisutan u svim živim organizmima, poznata po svojoj izuzetnoj sposobnosti vezivanja vode. Ovo je čini ključnom komponentom za očuvanje hidratacije i elastičnosti kože, ali njena uloga nije ograničena samo na estetske benefite. 

Hijaluronska kiselina ima širok spektar primena u medicini i kozmetici, zbog čega je postala važan faktor u održavanju opšteg zdravlja i vitalnosti. U nastavku ću pisati o njenim glavnim prednostima i kako ona doprinosi normalnom funkcionisanju zglobova, održavanju hidratacije kože, te smanjenju bora.

Normalan rad zglobova

Hijaluronska kiselina je ključna za očuvanje zdravlja zglobova. Doprinosi očuvanju visokoelastičnih svojstava sinovijalne tečnosti, što omogućava lakše i bezbolnije kretanje. Takođe pomaže u amortizaciji zglobova, smanjuje trenje i pruža zaštitu od takozvanog habanja.

Održavanje hidratacije

Jedna od najvažnijih uloga hijaluronske kiseline je održavanje hidratacije kože. Njena sposobnost da veže velike količine vode čini je idealnom za očuvanje vlažnosti kože, što doprinosi elastičnosti i zdravom izgledu kože, smanjujući vidljivost bora.

Smanjivanje bora na koži

Hijaluronska kiselina se često koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svoje sposobnosti da smanji bore i poboljša teksturu kože. Pomaže u popunjavanju prostora između kolagenih i elastičnih vlakana, čime koži vraća sjaj i mladalački izgled.

Kako se uzima hijaluronska kiselina osim kroz namirnice?

Hijaluronska kiselina, poznata po svojoj sposobnosti da hidrira i revitalizuje kožu se, osim kroz ishranu, može uneti u organizam na različite načine. Savremena medicina i kozmetika nude brojne alternative koje omogućavaju optimalnu apsorpciju i efikasnost ove važne supstance. Od suplemenata i tableta, preko kapi za oči, pa sve do raznih preparata, hijaluronska kiselina je dostupna u različitim oblicima, koji ciljano deluju na specifične potrebe tela. 

Tablete i suplementacija

Osim kroz hranu, hijaluronska kiselina se može unositi i putem tableta i suplemenata. Ovi proizvodi su formulisani da povećaju nivo hijaluronske kiseline u organizmu, pružajući benefite za kožu, zglobove i opšte zdravlje. Svakako, pre početka suplementacije, preporučujem konsultaciju sa lekarom.

Kapi za oči

Hijaluronska kiselina se koristi i u obliku kapi za oči. Ove kapi su posebno korisne za osobe koje pate od preterane suvoće očiju jer pomažu u održavanju vlažnosti i zdravlja očne površine. Često se preporučuju osobama koje mnogo vremena provode ispred ekrana ili u drugim ekstremno suvim okruženjima.

Kreme, masti, gelovi i losioni

Kozmetički proizvodi poput krema, masti, gelova i losiona koji sadrže hijaluronsku kiselinu popularni su zbog efekata koje imaju na starenje. Ovi proizvodi se nanose direktno na kožu, pružajući tako momentalnu hidrataciju i poboljšanje teksture kože.

Da li su vam neophodne lekarske konsultacije za uzimanje hijaluronske kiseline u drugim oblicima?

Pre nego što počnete koristiti hijaluronsku kiselinu u obliku suplemenata, kapi za oči ili kozmetičkih proizvoda, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili dermatologom. Stručni savet je posebno važan za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima ili alergijama, kako bi se izbegle eventualne negativne reakcije kože.

Može li, i u kojim slučajevima, hijaluronska kiselina negativno uticati na kožu?

Iako je hijaluronska kiselina generalno bezbedna, kod nekih osoba može izazvati iritacije ili alergijske reakcije,a posebno kod onih sa osetljivom kožom ili alergijama na sastojke u kozmetičkim preparatima. U retkim slučajevima, prekomerno korišćenje proizvoda sa hijaluronskom kiselinom može dovesti i do suvoće kože.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kako se koristi hijaluronska kiselina?
Hijaluronska kiselina se koristi na različite načine, zavisno od oblika u kojem se primenjuje. Kao dodatak ishrani, uzima se oralno u obliku tableta. Kapi za oči se nanose direktno na očnu površinu, dok se kreme i gelovi nanose na kožu.
Koje namirnice sadrže hijaluronsku kiselinu?
Namirnice bogate hijaluronskom kiselinom uključuju bujon od kostiju, orašaste plodove, citruse, tamnozeleno povrće i proizvode od soje.
Kako hijaluronska kiselina deluje na kožu?
Hijaluronska kiselina deluje na kožu tako što poboljšava hidrataciju, smanjuje bore, te poboljšava elastičnost i teksturu kože.
Ko bi trebalo da koristi hijaluronsku kiselinu?
Hijaluronska kiselina je korisna za sve koji žele da poboljšaju hidrataciju kože, smanje vidljivost bora i poboljšaju zdravlje zglobova. Posebno se preporučuje osobama sa suvom kožom, starijim osobama i sportistima.
Koje su glavne zdravstvene prednosti hijaluronske kiseline?
Glavne zdravstvene prednosti hijaluronske kiseline uključuju poboljšanje hidratacije kože, smanjenje bora, podršku zdravlju zglobova, te poboljšanje opšteg stanja kože i očiju.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 10 Prosečna ocena: 4.8]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.