Najbolji suplementi za suvu kožu

Suvu kožu mogu uzrokovati brojni faktori, uključujući dehidrataciju, starenje, sezonske promene, alergije i nedostatak određenih nutrijenata. U zavisnosti od uzroka mogu se koristiti različite metode lečenja, uključujući lekovite masti i hidratantne kreme. Pored toga, promene načina života, poput konzumiranja više vode i uzimanja određenih suplemenata, mogu poboljšati suvoću kože.

Najbolji suplementi za suvu kožu

1. Vitamin D

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji je presudan za mnoge aspekte zdravlja, uključujući zdravlje kože.

Keratinociti, ćelije kože koje čine većinu spoljnog sloja kože poznate kao epidermis, jedine su ćelije u čovekovom telu koje mogu da formiraju vitamin D od njegovog prekursora 7-dehidroholesterola (7-DHC) i pretvore ga u oblik koji naše telo može da koristi.

Vitamin D ima važnu funkciju u zaštiti kože i rastu ćelija kože, kao i u održavanju imunološkog sistema kože, koji deluje kao prva linija odbrane od štetnih patogena.

Pokazalo se da suplementi vitamina D značajno ublažavaju simptome kožnih poremećaja koji uzrokuju suvu kožu koja svrbi, uključujući ekcem.

Velikom procentu stanovništva nedostaje vitamin D, a s obzirom na to da je ovaj hranljivi sastojak od suštinske važnosti za hidrataciju kože, dodavanje suplementa ovog vitamina može pomoći u borbi sa suvom kožom.

2. Kolagen

Kolagen je protein vezivnog tkiva, koji naše telo proizvodi, a zadužen je za zdravu, svežu, sjajnu i zategnutu kožu. Smešten između epiderma i mišića, ima ulogu držača kože i utiče na njeno starenje.

Neka istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata na bazi kolagena može imati niz blagodati za kožu, uključujući ublažavanje bora i povećanje hidratacije kože.

Pre nego što uključite suplement kolagena, konsultujte se sa lekarom.

3. Vitamin C

Vitamin C deluje kao moćan antioksidans koji štiti kožu i neophodan je za proizvodnju kolagena, što ga čini važnim hranljivim sastojkom za zdravlje kože.

U stvari, koža sadrži veoma visok nivo vitamina C, a neka istraživanja su utvrdila koncentraciju do 64 mg vitamina C na 100 g epidermalnog sloja kože.

Ne iznenađuje što su studije pokazale da povećanje vitamina C u ishrani pomoću suplementa ovog nutrijenta može poboljšati mnoge faktore zdravlja kože, uključujući njenu hidrataciju. Dakle, suplementi vitamina C mogu poboljšati celokupno zdravlje kože i pomoći u suzbijanju suve kože.

Kao i sa bilo kojim novim suplementom, pre dodavanja vitamina C u ishranu, konsultujte se sa lekarom.

4. Riblje ulje

Riblje ulje je dobro poznato po svojim svojstvima za unapređenje zdravlja kože.

Sadrži dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA) i eikozapentaenoinsku kiselinu (EPA), dve esencijalne masne kiseline koje imaju moćna antiinflamatorna i lekovita svojstva i za koje je dokazano da na mnogo načina dopirnose zdravlju i izgledu kože.

Suplementi sa ribljim uljem mogu poboljšati zaštitu masnih kiselina na koži, što pomaže u održavanju njene hidratacije.

5. Probiotici

Brojne studije dovode u vezu konzumiranje suplemenata probiotika i zdravlje kože. Mnogi istraživači smatraju da probiotici mogu pomoći u usporavanju starenja kože, jer održavaju njenu PH vrednost optimalnom.

Jedna studija je pokazala da je dodavanjem bakterije Lactobacillus plantarum u ishranu, poboljšana funkcija zaštite kože i hidratacija kože nakon 8 nedelja. Međutim, potrebno je više istraživanja.

6. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina se često koristi lokalno za poboljšanje hidratacije kože, ali nedavna istraživanja pokazuju da i unošenje u organizam ovog jedinjenja u kombinaciji sa drugim hranljivim sastojcima može značajno povećati hidrataciju i elastičnost kože, te ublažiti vidljivost bora.

7. Aloe Vera

Aloe vera odavnina se koristi u nezi kože. Bogata je brojnim vitaminima, aminokiselinama, enzimima, mineralima i antioksidansima.

Studija sprovedena na 64 žene otkrila je da je dodavanje masnih kiselina dobijenih iz aloe vere tokom 12 nedelja značajno poboljšalo vlažnost i elastičnost kože u poređenju sa placebom.

8. Ceramidi

Ceramidi su molekuli masti koji su važne komponente zdrave kože. Neka istraživanja su pokazala da dodavanje suplemenata ceramida u ishranu može povećati hidrataciju kože, što može pomoći u lečenju suve kože. Ove suplemente možete pronaći u boljem opremljenim apotekama i obično se nalaze u kombinaciji sa drugim suplementima za kožu.