Kako da sami napravite domaću ružinu vodicu i koja lekovita svojstva poseduje

U ovom blogu pročitajte kako da sami napravite domaću ružinu vodicu i za šta je sve ona korisna.

Zahvaljujući opojnom mirisu, ružina vodica se vrlo često koristi kao prirodna alternativa industrijski proizvedenim parfemima, koji sadrže brojne hemikalije.

Smatra se da potiče iz sadašnjeg Irana, a upotrebljava se hiljadama godina. Tradicionalno se koristi i u kozmetičkim proizvodima, kao i za hranu i piće. Takođe poseduje brojna lekovita svojstva, uključujući i ovih deset.

1. Ublažava iritacije kože

Jedna od najvećih prednosti ružne vodice su snažna protivupalna svojstva. Zahvaljujući njima pomaže u lečenju bolesti kože, uključujući ekcem i rozaceu.

2. Umiruje bolove u grlu

Lekari često prepisuju antibiotike za grlobolju, ali umesto toga možete da isprobate i ružinu vodicu. Iako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potkrepila ovu tvrdnju, postoje određeni dokazi koji potvrđuju da se vekovima upotrebljavala u tu svrhu.

3. Smanjuje crvenilo kože

Ružina vodica može da poboljša ten i ublaži crvenilo kože. Budući da poseduje i antibakterijska svojstva, pomaže u smanjenju akni.

4. Pomaže u prevenciji i lečenju infekcija

Voda ruže ima snažno antiseptičko dejstvo, zahvaljujući kojem može sprečiti i lečiti infekcije. Zbog toga je često uključena u različite lekovite i prirodne tretmane alternativne medicine.

5. Sadrži antioksidanse

Ružine latice i ulje ruže sadrže niz snažnih antioksidanasa koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja. U okviru jednog istraživanja utvrđeno je da njeni antioksidansi imaju potencijalne inhibitorne efekte lipidne peroksidacije. To omogućava zaštitu ćelija od štetnih radikala.

6. Leči posekotine, ožiljke i opekotine

Voda ruže ima antiseptička i antibakterijska svojstva, koja mogu pomoći da se rane, posekotine, opekotine i ožiljci brže zacele.

7. Poboljšava raspoloženje

Voda ruže može imati snažna antidepresivna i antianksiozna svojstva. Studija iz 2011. godine otkrila je da ekstrakt latica ruže opušta centralni nervni sistem.

8. Ublažava glavobolje

Ružina voda i eterično ulje ruže najčešće se koriste u aromaterapiji kako bi se smanjile glavobolje. Razlog tome može biti činjenica da ružina vodica opušta nervni sistem i snižava nivo stresa. U okviru jednog istraživanja utvrđeno je da para od ružine vode može umiriti glavobolju.

9. Usporava proces starenja

Voda ruže često se nalazi u kozmetičkim proizvodima čiji je cilj ublažvanje vidljivosti bora. Pored toga što umiruje iritacije kože, može smanjiti pojavu bora ako se primenjuje lokalno.

10. Umiruje probleme sa varenjem

U narodnoj medicini ružina voda se koristi za ublažavanje probavnih smetnji. Prema istraživanju iz 2008. godine postoje dokazi da može pozitivno uticati na varenje.

RECEPT

Sami možete da napravite domaću ružinu vodicu. Evo kako…

Potrebno vam je:
3 šolje latica organske ruže
filtrirana voda
1 manja staklena tegla

Priprema:
U veliku šerpu, u koju ste prethodno sipali filtriranu vodu, dodajte latice organske ruže.
Kuvajte 20 minuta na blagoj temperaturi dok latice ne puste boju, ali ne dozvolite da voda prokuva jer se tada mogu umanjiti lekovita svojstva ruže. Nakon toga je procedite i ohladite, te prespite u staklenu teglu i čuvajte u frižideru.