Celer – sve o njemu i njegovim zdravstvenim svojstvima
U našoj kulturi, ovo povrće zauzima posebno mesto, budući da se gotovo oduvek koristi u kulinarstvu na ovim prostorima. Možete ga kupiti na pijacama i u supermarketima tokom čitave godine, i to u dva oblika, kao korenasti i celer u štapu. U ovom blogu vam pišem sve o ovoj moćnoj biljci.
Celer se koristi se svež ili obaren, i predstavlja odličan sastojak za pripremanje supa, čorbi i potaža. Listovi i seme ovog povrća upotrebljavaju se kao začin, ali i za dekorisanje različitih jela. Budući da se dobro kombinuje sa drugim vrstama povrća i voća, naročito sa spanaćem, jabukom i bananom, fantastičan je sastojak smutija.
Koje vitamine i minerale sadrži celer?
Listovi i koren izuzetno su bogati mineralima, vitaminima i eteričnim uljima, zahvaljujući kojima ova biljka ima snažan, karakterističan miris. Sadrži velike količine magnezijuma, vitamina K i biljna vlakna. Pored toga, obiluje vitaminima B kompleksa, kao i vitaminom C.
Koje su glavne zdravstvene prednosti celera?
Očuvanje zdravlja srca
U pitanju je povrće bogato kalijumom i natrijumom, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska i očuvanju zdravlja srca. Njegova diuretička svojstva doprinose eliminaciji viška tečnosti iz organizma, što dodatno rasterećuje srce i deluje povoljno na organizam.
Antiinflamatorna svojstva
Zahvaljujući visokim koncentracijama antioksidanasa, ovo povrće poseduje snažna antiinflamatorna svojstva, a redovno konzumiranje ove biljke može pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu i ublažavanju simptoma hroničnih bolesti poput artritisa.
Održava dobro varenje
Biljna vlakna prisutna u celeru pomažu u poboljšanju probave i prevenciji zatvora, te stimulišu proizvodnju probavnih enzima, čime se poboljšava apsorpcija hranjivih materija.
Poboljšavanje kognitivnih funkcija
Celer sadrži luteolin, flavonoid koji može pomoći u zaštiti mozga od upala i oksidativnog stresa, te doprineti boljoj koncentraciji i pamćenju.
Kontrola nivoa šećera u krvi
Biljna vlakna i niski glikemijski indeks celera čine ga idealnim povrćem za kontrolu nivoa šećera u krvi, a dodatno može pomoći u stabilizaciji šećera i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Lekovita svojstva celera
Ovo povrće sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala. Podstiče aktivnost leukocita, koji su važni za očuvanje i jačanje imunološkog sistema. Poboljšava krvnu sliku, a vitamin C koji se nalazi u njemu, pomaže u otklanjanju simptoma prehlade.
Delotvoran je u lečenju astme, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, ali i nekih nervnih oboljenja. Osim toga, ovo povrće čine i supstance koje smanjuju nivoe hormona stresa, te utiče na snižavanje visokih vrednosti holesterola, a pozitivno deluje i na zdravlje kože i kose.
Kako celer može da pomogne u gubitku i održavanje telesne težine?
Doprinosi regulaciji metabolizma i eliminaciji viška tečnosti iz tela. Pored toga je niskokaloričan, bogat vlaknima i vodom, što ga čini idealnim za one koji žele da smanje ili održe telesnu težinu. Vlakna pružaju osećaj sitosti, što smanjuje potrebu za unosom dodatnih kalorija. Pored toga,
Recepti
Sok do celera
Dan započnite svežim sokom od celera. Ispijanje ovog zelenog napitka uvedite u svakodnevnu rutinu pre doručka.
Sastojci:
– 1 celer u štapu
Priprema: Operite celer i procedite ga kroz sokovnik. Dobijeni sok popijte odmah kako biste što bolje iskoristili sve njegove korisne nutrijente. Osim toga, celer možete i izblendirati. Dodajte 1 dl vode i blendirajte dok ne dobijete glatku teksturu. Nakon toga sok dobro procedite i popijte ga odmah.
Smuti sa celerom
Isprobajte ovu odličnu kombinaciju celera, jabuke i oraha.
Sastojci:
– 1 šaka baby spanaća
– 1 štap celera
– 1 Granny Smith jabuka
– 1 šaka oraha
– ½ kašičice spiruline
– ½ limuna, sok
– 1 ravna kašičica cimeta
– 2 dl vode
Priprema: Sve sastojke pomešajte i izblendirajte. Uživajte!
Potaž od celera
U pitanju je toplo, kremasto, ukusno i veoma hranjivo jelo. Priprema se veoma jednostavno, a uživanje je zagarantovano.
Sastojci:
– 1 glavica celera, seckana na komade
– 1 veliki krompir, seckan na komade
– 1 luk srednje veličine, seckan na sitno
– 1 kašičica gi putera
– prstohvat himalajske soli
– 3 šolje pilećeg bujona ili vode
– ¼ šolje sveže mirođije
– ½ šolje veganske pavlake
– lišće celera i ekstra devičansko maslinovo ulje za dekoraciju
Priprema: Stavite gi puter u šerpu srednje veličine, a kada se zagreje dodajte povrće (celer, krompir, luk) koje ćete dinstati na umerenoj temperaturi. Posolite i povremeno mešajte sve dok luk ne omekša. Dodajte 3 šolje pilećeg bujona ili vode, i neka se krčka dok krompir ne omekša, oko 10 minuta. Kada je povrće kuvano, dodajte mirođiju i izmutite sve štapnim mikserom, potom dodajte vegansku pavlaku i sve dobro umutite. Dekorišite potaž sa celerovim listovima i maslinovim uljem. Među sastojcima u receptu potaža pronaći ćete vegansku pavlaku koju možete pripremiti na ovaj način.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam.