fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Sok od celera – Koliko je zdrav i koje su njegove prednosti?

Pretpostavljam da ste ispratili do sada na mojim kanalima da obožavam da konzumiram sok od celera, te da ga veoma često pravim.

Sok od celera bogat je hranjivim sastojcima. U ovom blog postu vam pišem o naučno dokazanim zdravstvenim prednostima koje poseduje.

Nutritivni sastav soka od celera

Listovi i koren izuzetno su bogati mineralima, vitaminima i eteričnim uljima, zahvaljujući kojima ova biljka ima snažan, karakterističan miris. Sadrži velike količine magnezijuma, vitamina K i biljna vlakna. Pored toga, obiluje vitaminima B kompleksa, kao i vitaminom C.

Samo 1 šolja (oko 240 ml) soka od celera sadrži:

Kalorije: 33
Proteini: 1,6 g
Ugljeni hidrati: 7 g
Šećer: 3,2 g
Kalcijum: 7% preporučene dnevne doze
Magnezijum: 6% preporučene dnevne doze
Kalijum: 13% preporučene dnevne doze
Natrijum: 8% preporučene dnevne doze
Vitamin C: 8% preporučene dnevne doze
Vitamin K: 58% preporučene dnevne doze

Takođe je bogat mnogim drugim hranjivim sastojcima, kao što su cink, bakar, folati, biotin, vitamini B grupe i brojni antioksidansi.

Zdravstvene prednosti soka od celera

1. Hidrira organizam

Sok od celera sastoji se uglavnom od vode i može vam pomoći da ostanete hidrirani. Hidratacija je vitalna za zdravlje organizma, ali mnogi ljudi ne unose dovoljno tečnosti tokom dana. Pravilna hidratacija pomaže u upravljanju krvnim pritiskom, telesnom temperaturom, funkcijom mozga, isporukom hranljivih sastojaka, izlučivanjem otpada i zdravljem bubrega.

2. Ne sadrži mnogo šećera

Sok od celera je zdravija opcija od slatkih napitaka. U jednoj šolji (oko 240 ml) soka od celera nalazi se 3,2 grama prirodnog šećera. Pića zaslađena šećerom poput gaziranih i energetskih napitaka sadrže do 50% dodatog šećera i oko 500 kalorija. 

3. Poseduje antiinflamatorna svojstva

Sok od celera sadrži biljna jedinjenja koja se nazivaju fitonutrijenti, a koja mogu smanjiti upalu. Ova jedinjenja deluju kao antioksidansi, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa. Ishrana bogata antioksidansima povezana je sa nižim stopama hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, gojaznost i određene karcinome. Oni takođe mogu poboljšati zdravlje kože.

4. Sadrži veliku količinu soli

Budući da sok od celera sadrži veliku koncentraciju natrujima, konzumirajte ga u organičenim količinama. Neke studije sugerišu da visok unos natrijuma doprinosi povećanom nivou krvnog pritiska ili do pojave peska u bubrezima, posebno među onima koji su osetljivi na dejstvo soli. 

5. Sok od celera ubrzava probavu

Sok od celera stimuliše rad digestivnog trakta i poboljšava funkciju probave, sve zahvaljujući svojim enzimima i visokom sadržaju vlakana.

6. Snižava krvni pritisak

Aktivne komponente u soku od celera mogu doprineti snižavanju krvnog pritiska, pružajući kardiovaskularne benefite osobama koje redovno konzumiraju ovaj napitak.

Kako sok od celera može da pomogne u detoksikaciji organizma?

Antioksidansi koji se nalaze u celeru mogu pomoći u zaštiti ćelija, tkiva i organa, doprinoseći tako opštem zdravlju i prevenciji bolesti. 

Celer sadrži flavonoide i vitamin C, koji su ključni za proces detoksikacije u telu. Pored toga, sok od celera stimuliše proizvodnju žuči u jetri, što je važno za razgradnju masti i uklanjanje otpadnih materija iz organizma, te može značajno doprineti efikasnijem procesu detoksikacije.

Redovno konzumiranje soka od celera može poboljšati i hidrataciju, a visok sadržaj vode i elektrolita u ovom povrvću pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, što je važno za pravilno funkcionisanje svih sistema u organizmu, uključujući i sposobnost izlučivanja toksina. 

Kome se posebno preporučuje sok od celera?

Uključivanje soka od celera u ishranu se preporučuje osobama koje pate od hroničnih inflamatornih stanja, kao što su artritis ili psorijaza, kao i onima koji se bore sa hipertenzijom, jer sadrži kalijum koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Osim toga, zbog svojih diuretičkih svojstava, sok od celera može pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti, što je često neophodno kod osoba sa kardiovaskularnim problemima ili onih koji žele da kontrolišu svoju telesnu težinu.

Da li trudnice smeju da piju sok od celera?

Trudnice smeju da piju sok od celera. Međutim, celer bi trebalo pažljivo oprati pre jela ili ceđenja soka. Neoprani celer može sadržati brojne štetne parazite i bakterije.

Jedino što može da ugrozi zdravlje trudnica je seme celera. Ono može da uzrokuje krvarenje iz materice, te može stimulisati kontrakcije u materici, koje dovode do pobačaja.

Kako da napravite sok od celera?

Pored čajeva, vode i smutija, možete da popijete i sok od celera. Svakako, pravite pauze i rotirajte napitke koje konzumirate kao deo vaših rituala, kako biste podržali raznovrsni unos nutrijenata.

Sastojci:
1 ceo celer u štapu, bez listova

Priprema: 
Operite celer i procedite ga kroz sokovnik. Dobijeni sok popijte odmah kako biste što bolje iskoristili sve njegove korisne nutrijente. Osim toga, celer možete i izblendirati. Dodajte 1 dl vode i blendirajte dok ne dobijete glatku teksturu. Nakon toga, sok dobro procedite i popijte ga odmah.

Kako da čuvate sok od celera?

Da biste očuvali svežinu i nutritivne vrednosti soka od celera, čuvajte ga u zatvorenoj staklenoj flaši u frižideru. Idealno je popiti sok u roku od 24 sata nakon pripreme kako bi se zadržali optimalni hranjivi sastojci. Za duže čuvanje, sok od celera možete zamrznuti u posudama pogodnim za zamrzivač ili u obliku kockica leda, koje kasnije možete koristiti za smutije.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Za šta je sve dobar sok od celera?
Sok od celera je koristan za hidrataciju, smanjenje upale, poboljšanje probave i podršku detoksikaciji organizma.
Da li je sok od celera dobar za mršavljenje?
Sok od celera je pogodan kao deo plana za mršavljenje zbog niskog sadržaja kalorija i šećera, te zbog podrške probavi i doprinosu hidratacije.
Da li postoje neke nuspojave od konzumacije soka od celera?
Iako je sok od celera generalno bezbedan za većinu ljudi, neki mogu imati alergijske reakcije ili gastrointestinalne smetnje.
Kako sok od celera utiče na probavu?
Ovaj napitak može uticati povoljno na probavu zbog enzima i vlakana koje sadrži, stimulišući tako digestivni trakt i olakšavajući proces varenja hrane.
Da li postoje razlike između soka od celera i celera u ishrani?
Iako sadrže slične hranjive sastojke, sok od celera nema vlakna koja se nalaze u celoj biljci, ali je lakše svarljiv i brže se apsorbuje.
Koja je optimalna količina soka od celera za dnevni unos?
Optimalna količina varira zavisno od individualnih potreba i zdravstvenog stanja, ali se preporučuje umerena konzumacija, obično do 1 šolje dnevno.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.