9 namirnica za ublažavanje anksioznosti

S obzirom na tempo savremenog načina života, sve je više ljudi koji pate od anksioznosti. Mnogi uzimaju lekove, ne znajući da postoje tehnike za ublažavanje simptoma ovog stanja, ali i brojne namirnice koje mogu pomoći da se osećate manje anksiozno. Uravnotežena ishana prepuna hranjivih materija može vam pomoći da upravljate tim disfunkcijama i olakšate anksiozne napade. Dakle, ovo je 9 namirnica za ublažavanje anksioznosti.

1. Čaj od kamilice

Pijte ovaj prirodni lek protiv anksioznosti zbog njegovog smirujućeg dejstva. Umirujuće moći čaja od kamilice poznate su vekovima, a moderna nauka je potvrdila ova saznanja. U jednoj studiji pokazano je da ovaj čaj značajno smanjuje simptome anksioznosti u samo nekoliko nedelja.

2. Ćuretina

Ćureće meso sadrži triptofane. Triptofani su prekursori neurotransmitera serotonina, koji vam mogu pomoći da se osećate mirnije.

Nizak nivo triptofana u ishrani povezan je sa promenama raspoloženja, anksioznošću i depresijom. Pokazano je da konzumiranje namirnica bogatih ovom supstancom smanjuje anksiozne poremećaje.

3. Kurkuma

Kurkuminoidi, antioksidansi u kurkumi, imaju neuroprotektivne kvalitete i mogu vam pomoći da poboljšate raspoloženje. U jednom ispitivanju utvrđeno je da kurkuma predstavlja efikasan sastojak u ishrani koji pomaže u lečenju depresivnog poremećaja usko povezanog sa anksioznim poremećajima.

4. Avokado

Jedna od 9 namirnica za ublažavanje anksioznosti je avokado. Ovo voće odlično je za zdravlje mozga i ublažavanje anksioznosti. Sadrži kalijum, koji prirodno pomaže snižavanju krvnog pritiska. Avokado takođe sadrži vitamine B grupe i masti koje su potrebne za normalno funkcionisanje neurotransmitera i zdravlje mozga.

5. Crna čokolada

Moć crne čokolade da ublažava anksioznost može biti povezana sa visokim sadržajem flavonoida u njoj. Ovi antioksidansi stimulišu protok krvi u mozgu, što može poboljšati kognitivne funkcije i raspoloženje.

6. Špargle

Ovo povrće bogato sumporom sadrži posebno koristan vitamin B9 odnosno folate. Nizak nivo folata povezan je sa oštećenjem neurotransmitera, što može dovesti do anksioznosti.

Količina od jedne šolje špargli pruža gotovo 20% preporučene dnevne doze folata. Takođe sadrži umerene količine kalijuma, koji snižava krvni pritisak.

7. Adaptogene biljke

Jedan od najčešćih krivaca za anksiozne poremećaje je disfunkcija hormonalno-signalnog puta zvanog hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežna osovina. Nadbubrežne žlezde su odgovorne za regulisanje mnogih hormonskih procesa u telu, uključujući izlučivanje kortizola, hormona stresa.

Hronični stres može uticati na preteranu stimulaciju nadbubrežnih žlezda, što dovodi do adrenalnog umora, koji za posledicu ima razdražljivost i anksioznost. Pored toga, hormoni stresa, poput kortizola, mogu uzrokovati da serotoninski receptori postanu manje osetljivi na aktivaciju.

Adaptogeni su biljke koje podržavaju zdravlje nadbubrežnih žlezda uravnotežujući hormone, boreći se sa upalom i snižavajući nivo kortizola. Isprobajte ašvagandu, žen šen ili sladić kako biste poboljšali funkciju mozga i nadbubrežnih žlezda, te smirili reakciju organizma na stres.

8. Zeleno lisnato povrće

Ako se borite sa stresom i anksioznošću, uključite u ishranu zeleno lisnato povrće. Zeleniši poput blitve i spanaća bogati su magnezijumom, mineralom koji umiruje. Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje GABA receptora u mozgu. GABA, odnosno gama-aminobuterna kiselina, opušta i snižava nivo stresa. Magnezijum takođe pomaže u regulisanju adrenalne funkcije radi dodatnog oslobađanja od stresa.

9. Roibos čaj

Roibos čaj je još jedna vrsta čaja za smirenje. Ovaj prirodno slatki napitak bez kofeina prepun je antioksidanasa. Pored toga, istraživači veruju da može imati balansirajući efekat na kortizol, glavni hormon stresa u telu.

Imajte na umu da pored ishrane brinete o redovnoj fizičkoj aktivnosti, potom potražite pomoć psihologa ili life coacha jer je ponekad samo jedno pitanje od strane stručnog lica dovoljno da promenite perspektivu odnosno ugao gledanja na problem. Takođe, ne zaboravite na meditaciju, jer je ona jedna od najdelotvornijih metoda za otklanjanje stresa i ublažavanje anksioznosti.