fbpx

DECEMBARSKI DETOKS PROGRAM 11-15.12.

Šta je fitinska kiselina i gde se nalazi?

Fitinska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u semenu biljaka. Ona smanjuje apsorpciju gvožđa, cinka i kalcijuma, te može uticati na nedostatak ovih minerala. Zbog toga se često naziva antitutrijentom.

Međutim, fitinska kiselina takođe ima brojne zdravstvene prednosti. U ovom blogu vam pišem o njenom ukupnom efektu na zdravlje.

Šta je fitinska kiselina?

Služi kao glavni oblik skladištenja fosfora u semenu. Kada seme nikne, ova kiselina se razgrađuje i fosfor se oslobađa za upotrebu od strane mlade biljke. Često se komercijalno koristi kao konzervans zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Fitinska kiselina narušava apsorpciju minerala

Fitinska kiselina narušava apsorpciju gvožđa i cinka, a u manjoj meri i kalcijuma. Zapravo, smanjuje apsorpciju minerala tokom obroka, ali nema nikakav efekat na naredne obroke.

Na primer, kada jedete orahe ili drugo koštunjavo voće za užinu, smanjuje se količina gvožđa, cinka i kalcijuma koje apsorbujete iz ovih orašastih plodova, ali ne i iz obroka koji pojedete nekoliko sati kasnije.

Hrana koja sadrži fitinsku kiselinu

Nalazi samo u hrani biljnog porekla. Semenke, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi sadrže fitinsku kiselinu u različitim količinama, a male količine se takođe nalaze u korenu i krtolama biljaka.

Tu spadaju pasulj, sočivo i druge mahunarke, bademi, orasi, brazilski orah, lešnici, kikiriki, intergalni pirinač, pšenica i druge žitarice, susam, soja i proizvodi od soje kao što je tofu sir.

Kako smanjiti nivo fitinske kiseline u hrani

Izbegavanje namirnica koja sadrže fitinsku kiselinu je loša ideja jer su mnoge od njih zdrave i hranljive. Srećom, nekoliko metoda pripreme može značajno smanjiti sadržaj fitinske kiseline u hrani.

Evo najčešće korišćenih metoda:

Potapanje u vodi

Žitarice i mahunarke potrebno je potapati u vodi preko noći (prosečno 8 sati) da bi se smanjio sadržaj fitinske kiseline. Naime, jedna studija pokazuje da se potapanjem žitarica značajno smanjuje količina fitinske kiseline, i to od 23 do 30%.

Klijanje

Nicanje semena, žitarica i mahunarki, takođe poznato kao klijanje, uzrokuje razgradnju fitinske kiseline.

Fermentacija

Organske kiseline, nastale tokom fermentacije, podstiču razgradnju fitisnke kiseline.

Zdravstvene prednosti fitinske kiseline

Fitinska kiselina, bez obzira na svoje loše strane, poseduje i određene zdravstvene prednosti.

– Fitinska kiselina spada u red antioksidansa i dokazano je da može pozitivno uticati na lečenje bubrežnog kamenca.

– Naučnici su došli do zaključka da je fitinska kiselina deo razloga zašto su celovita zrna povezana sa smanjenim rizikom za razvoj raka debelog creva.

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.