Hipoglikemija i kako je regulisati zdravom ishranom
Hipoglikemija je stanje koje se javlja kada je nivo šećera u krvi prenizak. Razlikuje se od hiperglikemije, koja se javlja kao posledica prevelike količine šećera u krvotoku. Kao i većina poremećaja u organizmu, i ovaj se može regulisati zdravom ishranom.
Hipoglikemija, dijabetes i insulinska rezistencija
Za razumevanje hipoglikemije važno je znati na koji način je nivo šećera u krvi povezan sa insulinom i kako to utiče na zdravlje čoveka.
Dakle, insulin, u delovanju sa ostalim hormonima, kontroliše metaboličke i druge fiziološke procese u organizmu, zapravo kontroliše metabolizam ugljenih hidrata. Luči ga pankreas, a koliko će insulina pankreas proizvesti zavisi od količine šećera u krvi. Što je više šećera, više je i insulina.
Glavna funkcija insulina jeste dopremanje šećera do ćelija, gde se on metaboliše, a nakon toga pretvara u energiju. I prevelika i premala količina ovog hormona u organizmu može uzrokovati razna stanja i oboljenja. Nedovoljna količina insulina može izazvati dijabetes, gojaznost, razne oblike kancera, a ukoliko ga ima previše javlja se insulinska rezistencija, odnosno hiperinsulinemija.
Hipoglikemija se može razviti kod ljudi sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom, ali i kod ljudi koji nemaju ove zdravstvene probleme.
Ako nemate dijabetes, hipoglikemija može nastati ako vaše telo ne može da stabilizuje nivo šećera u krvi, ali i u slučaju da nakon obroka proizvodi previše insulina.
Dakle, pored toga što se javlja kod dijabetičara, postoji i ona sa kojom se susreću oni koji ne boluju od dijabetesa.
Naime, postoji dve vrste hipoglikemije kod ljudi koji nisu dijabetičari, a to su:
1. Reaktivna, koja se obično dešava u roku od nekoliko sati nakon jedenja obroka.
2. Natašte, koja može biti povezana sa ozbiljnijim zdravstvenim stanjima ili posledica određenih bolesti.
Simptomi hipoglikemije
Svi različito reaguju na kolebanja nivoa šećera u krvi, ali ovi simptomi su najčešći:
vrtoglavica
nesvestica
ekstremni osećaj gladi
glavobolja
konfuzija
nemogućnost koncentracije
znojenje
tremor
zamagljen vid
pospanost
Zbog čega dolazi do hipoglikemije?
Hipoglikemija može nastati iz više razloga, uključujući neadekvatan unos hrane, prekomerno lučenje insulina, ili kao posledica određenih zdravstvenih stanja kao što su hormonski disbalansi ili bolesti jetre. Takođe, uzimanje određenih lekova i intenzivna fizička aktivnost bez adekvatnog unosa nutritivno bogate hrane, može dovesti do pada nivoa šećera u krvi.
Kako se dijagnostikuje hipoglikemija bez dijabetesa?
Lekar može dijagnostikovati nedijabetičnu hipoglikemiju pregledom simptoma, fizičkim pregledom, ispitivanjem rizika za razvoj dijabetesa i proverom nivoa glukoze u krvi. Takođe, lekar će prilikom pregleda uzeti u obzir da li se osećate bolje nakon što jedete ili pijete da biste povisili nivo glukoze na normalan nivo.
Ishrana kod hipoglikemije
Hipoglikemiju možete regulisati određenim promenama u ishrani. Pre svega, veoma je važno da praktikujete balansiranu ishranu, koja se bazira na namirnicama u prirodnom obliku, da ne preskačete obroke, te da pravilno kombinujete namirnice različitog glikemijskog indeksa za optimalno zdravlje.
Američko udruženje za dijabetes (ADA) definiše hipoglikemiju kao stanje kada je šećer u krvi niži od zdravog nivoa, a to obično znači da je šećer u krvi niži od 70 mg/dl.
Šta jesti u zavisnosti od nivoa šećera u krvi
Ako je šećer u krvi veći od 80 mg/dl, ali osećate simptome hipoglikemije
– puter od orašastih plodova, bez aditiva i šećera
Ako vam je nivo šećera u krvi veći od 80 mg/dl, verovatno imate simptome hipoglikemije zbog naglih promena nivoa šećera u krvi. S obzirom na to da ovaj nivo glukoze u krvi ne zahteva brzo dejstvo ugljenih hidrata, birajte putere od orašastih plodova.
Puter od kikirikija ili bilo koji puter od orašastih plodova bez dodatka šećera bogat je proteinima i mastima, te može pomoći u ublažavanju ovih simptoma bez povećanja šećera u krvi.
Ako je šećer u krvi od 70 do 80 mg/dl
– puter od orašastih plodova sa bezglutenskim ili integralnim krekerima
Ove vrednosti znače da vaš šećer u krvi još uvek nije nizak, po definiciji. Međutim, ovo je možda niža vrednost nego što vam odgovara.
Bilo koji oblik skroba, u ovom slučaju bezglutenski ili integralni krekeri, pomoći će vam da postepeno, samo malo, povisite šećer u krvi, a masti i proteini u puteru od kikirikija održavaće taj nivo.
Ako je šećer u krvi od 55 do 70 mg/dl
– suvo grožđe
– urme
– pire od jabuka (apple sauce)
– banane
– grožđe
– ananas
Sve gore navedene namirnice sadrže veću količinu prirodnog šećera, te podižu šećer u krvi brzo i efikasno.
Ako je šećer u krvi niži od 55 mg/dl
– 100% prirodni sok do grožđa
– sirovi organski med ili agava sirup
Ako vam je šećer u krvi pao ispod 55 mg/dl, trebaju vam brzo delujući tečni ugljeni hidrati.
Preporučujem vam da se konsultujete se sa svojim lekarom ili nutricionistom u kom pravcu bi trebalo da korigujete ishranu. Imajte na umu da:
– jedete manje, a češće tokom dana, otprilike na svaka 3 sata.
– kombinujte različite namirnice uzimajući u obzir sva 3 makronutrijenta (proteini, masti i ugljeni hidrati).
Načini lečenja
Tableta glukoze
Tablete glukoze su brz i efikasan način da se podigne nivo šećera u krvi. Preporučuju se osobama koje često doživljavaju hipoglikemijske epizode.
Voćni sokovi
Voćni sokovi, posebno oni bez dodatnog šećera, mogu brzo podići nivo glukoze u krvi i osigurati brz oporavak od hipoglikemije.
Bombone
Bombone sa visokim sadržajem šećera mogu biti brz način za povratak nivoa glukoze u krvi na normalu.
Kocka šećera
Kocka šećera je tradicionalan i brz način za povratak šećera u krvi na normalne vrednosti.
Koje su posledice hipoglikemije na organizam?
Dugotrajna ili često ponavljajuća hipoglikemija može imati ozbiljne posledice po organizam. Može uzrokovati kognitivne probleme, oštećenje nervnog sistema, poremećaje u radu srca, pa čak i dovesti do hipoglikemijske kome. Redovno praćenje i pravilna ishrana su ključni za prevenciju ovih ozbiljnih posledica.
Kako prevenirati pojavu hipoglikemije?
Prevencija hipoglikemije uključuje redovnu ishranu, adekvatan unos kalorija, izbegavanje preskakanja obroka i kontrolu unosa ugljenih hidrata. Takođe, važna je i redovna fizička aktivnost, ali uz adekvatnu ishranu koja će obezbediti stabilan nivo šećera u krvi. Pravilno planiranje obroka, izbegavanje prekomernog unosa šećera i konzumacija namirnica sa niskim glikemijskim indeksom takođe doprinose prevenciji hipoglikemije.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam.