Nutrijenti koji poboljšavaju zdravlje štitne žlezde

Sve je više ljudi koji imaju problem sa štitnom žlezdom. Osim genetike, na njenu funkciju utiče stil života, a to znači da je zdravlje štitne žlezde, između ostalog, moguće optimizovati pravilnim izborom nutrijenata.

Štitna žlezda utiče na brojne telesne procese u organizmu, a njena disfunkcija može uzrokovati niz nepovoljnih simptoma, uključujući umor, debljanje, gubitak kose, nedostatak koncentracije i još mnogo toga.

Postoji nekoliko hranljivih sastojaka sa antiinflamatornim svojstvima koji mogu poboljšati zdravlje štitne žlezde.

Nutrijenti koji poboljšavaju zdravlje štitne žlezde

1. Selen

Selen je glavna komponenta selenoproteina, koji su telu potrebni za proizvodnju hormona štitne žlezde. Ako vam je nivo selena nizak, štitnoj žlezdi je teže da proizvodi hormone. Takođe, ovaj vitamin je antioksidans, što znači da može umanjiti upalu izazvanu slobodnim radikalima. Osim suplementima, selen možete uneti i hranom. Najviše ga sadrže brazilski orasi, riba, piletina, jaja i suncokretove semenke.

2. Jod

Jod je važan za zdravlje štitne žlezde. Međutim, prevelika količina ovog mikroelementa može da ima negativne posledice na ovaj organ. Preporučena dnevna doza iznosi oko 150 mikrograma za odraslog čoveka, ali se doza može razlikovati od osobe do osobe. Možete ga uneti namirnicama kao što su morski plodovi i alge, poput nori, kombu i arame. Takođe ga sadrži i morska so. O uvođenju suplementa joda obavezno se konsultujte sa lekarom.

3. Cink

Cink je takođe potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde. Zapravo, istraživanja pokazuju da je nedostatak cinka povezan sa hipotiroidizmom, odnosno nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom. Preporučeni dnevni unos cinka iznosi 11 miligrama za muškarce i 8 miligrama za žene, a možete ga naći u raznim namirnicama, poput ostriga, semena konoplje, semena bundeve i brojnih drugih.

4. Gvožđe

Gvožđe je neophodno za proizvodnju tiroidne peroksidaze, odnosno enzima koji se koristi za stvaranje tiroidnih hormona, a istraživanja pokazuju da je nedostatak gvožđa povezan sa hipotiroidizmom. Preporučena dnevna doza gvožđa iznosi 8 miligrama za muškarce i 18 miligrama za žene, a ovde možete pronaći listu izvora ovog vitamina.

5. Kurkuma

Za održavanje optimalnog zdravlja štitne žlezde od presudne je važnosti smanjenje njene upale. Kurkuma je odlična za tu svrhu, budući da poseduje brojna antiinflamatorna svojstva. Zapravo, zahvaljujući svojoj komponenti kurkuminu, kurkuma inhibira proizvodnju proupalnih gena, koji blokiraju upalni odgovor, te povećavaju prirodni antioksidativni kapacitet organizma.

6. Ašvaganda

Pokazalo se da biljka ašvaganda, poznata po ublažavanju stresa, podržava zdravlje štitne žlezde, te povećava proizvodnju njenih hormona T3 i T4. U jednoj studiji, učesnici sa subkliničkim hipotiroidizmom, koji su konzumirali suplemente ašvagande, uspeli su da normalizuju nivo hormona štine žlezde za osam nedelja. Međutim, ukoliko imate problem sa biljkama pomoćnicama, u koje spada i ašvaganda, ne bi trebalo da je konzumirate. Naime, biljke pomoćnice mogu negativno uticati na one koji imaju autoimune poremećaje štitne žlezde, kao što je Hašimotov sindrom.

7. Omega 3 masne kiseline

Istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline (naročito DHA) mogu smanjiti upalu povezanu sa disfunkcijom štitne žlezde. Zdravlje creva i zdravlje štitne žlezde takođe su blisko povezani, a omega 3 masne kiseline igraju značajnu ulogu u zdravlju creva. Ima ih u ribljem ulju, divljem lososu i drugoj masnoj ribi, avokadu, čia semenkama i brojnim drugim namirnicama.