Rogač – Koja su njegova lekovita svojstva i kako utiče na zdravlje?
Rogač predstavlja pravo blago prirode i kao takav je oduvek među omiljenim namirnicama ljubitelja zdrave ishrane. Ovaj plod, sa svojom bogatom nutritivnom vrednošću, pruža mnoge zdravstvene benefite o kojima ću detaljnije pisati u ovom tekstu. Nastavite da čitate kako biste saznali zašto je ova biljka pravi izbor za vaše zdravlje i kako je možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu.
Šta je rogač i koje je njegovo poreklo?
Rogač (lat. Ceratonia siliqua), potiče iz mediteranskog regiona gde je oduvek prepoznat i cenjen zbog svojih hranjivih i lekovitih svojstava. U pitanju je mahunarka čiji plodovi, smeđe mahune, sadrže slatku pulpu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima. Ova biljka je poznata još iz antičkih vremena, kada je korišćena kao prirodni zaslađivač i lek protiv raznih bolesti.
U čemu se ogledaju zdravstveni benefiti rogača?
Kao prirodni izvor mnogih hranjivih materija, benefit rugača mogu pozitivno uticati na celokupno zdravlje. Njegova bogata nutritivna vrednost čini ga odličnim izborom za one koji teže balansiranoj i zdravoj ishrani. U nastavku izdvajam najznačajnije benefite ovog ploda.
Bogatstvo vitaminima (C, A i B kompleks)
Raznovrsnost vitamina koje se nalazi u rogaču uključuje vitamin C, koji je poznat po svom antioksidativnom dejstvu i sposobnosti da jača imuni sistem, zatim vitamin A, ključan za zdravlje očiju i kože, kao i vitamine iz B kompleksa koji su neophodni za pravilno funkcionisanje metabolizma i nervnog sistema.
Bogatstvo mineralima
Rogač sadrži značajne količine kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, što ga čini idealnim dodatkom ishrani za one koji žele da ojačaju kosti, poboljšaju krvnu sliku i održavaju optimalnu ravnotežu elektrolita u organizmu.
Antioksidativna svojstva
Bogat je polifenolima, prirodnim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti,a redovna konzumacija rogača može pomoći u očuvanju zdravlja ćelija i usporavanju procesa starenja.
Kod kojih zdravstvenih stanja se preporučuje rogač?
Osim što je ukusna i zdrava namirnica, upotreba rogača može biti i u svrhe lečanja i prevencije različitih zdravstvenih stanja. Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, može biti koristan u regulaciji nivoa šećera u krvi, zaštiti srca, jačanju imunološkog sistema i olakšavanju stomačnih tegoba.
Regulacija nivoa šećera u krvi
Ova biljka je odličan izbor za osobe koje pate od dijabetesa ili žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Njegova vlakna pomažu u sporijem otpuštanju šećera u krvotok, što sprečava nagle skokove nivoa glukoze.
Čuvar zdravlja srca
Zahvaljujući bogatstvu kalijuma i niskom sadržaju natrijuma koji se nelazi u rogaču, on pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova, a redovna konzumacija može smanjiti rizik od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
Jačanje imunološkog odgovora
Vitamini i antioksidansi u rogaču igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, čineći organizam otpornijim na infekcije i bolesti.
Olakšava stomačne tegobe
Vlakna rogača pomažu u regulaciji probave, sprečavajući zatvor i olakšavajući simptome sindroma iritabilnog creva, zbog čega predstavlja jedan od izbora prirodnih lekova za stomačne tegobe.
Kako je najlakše uključiti rogač u svakodnevnu ishranu?
Ovu biljku možete konzumirati na različite načine. Postoje proizvodi koji služe kao zamenu za kakao prah u kolačima, napicima i desertima. Takođe, rogač u prahu možete dodati u smutije i druge napitke ili u ovsenu kašu. Osim toga, kao užinu možete jesti sveže ili sušene mahune rogača.
U nastavku izdvajam jedan od mojih omiljenih recepata za bezglutenski čokoladni mus sa malinama.
Vreme pripreme: 30 minuta + 4 h za hlađenje
Količina: 2-4 porcije
Sastojci:
½ šolje + 1 kašika nezaslađenog kakao praha
1 kašika rogača u prahu
¾ šolje veganske crne čokolade, sitno seckane
1 prstohvat soli
1 ⅕ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašika agava sirupa
6-9 urmi, očišćenih od koštica
Sastojci za dekoraciju:
¼ šolje malina
1 kašika kokosovog krem-šlaga po porciji
Priprema:
1. U manjoj šerpi pomešajte kakao u prahu, rogač u prahu, komadiće veganske crne čokolade, ¾ šolje kokosovog mleka i so, te sve kuvajte, povremeno mešajući, na umereno jakoj temperaturi, dok se sastojci ne otope.
2. Nakon toga dodajte preostalo kokosovo mleko, te sve mešajte dok se sastojci ne sjedine. Sklonite šerpu sa šporeta, pa dodajte ekstrakt vanile i agava sirup.
3. Dobijenu smesu sipajte u blender, dodajte urme, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
4. Prebacite u posudu i poklopite. Ostavite u frižideru dok se ne ohladi i ne zgusne – na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
5. Nakon toga, dobijeni mus ukrasite kokosovim krem-šlagom i malinama.
6. Poslužite i uživajte.
Razlozi zbog kojih biste trebali da koristite rogač pre kakaoa
Kada je reč o zdravim alternativama, rogač se izdvaja kao superioran izbor zbog svojih brojnih nutritivnih prednosti. Iako kakao ima svoje benefite, rogač nudi neke benefite koje ga čine nešto boljim izborom za određene potrebe i zdravstvena stanja. Postoji nekoliko ključnih razloga zašto treba dati prednost rogaču umesto kakaou, posebno kada je reč o unosu kalcijuma, izbegavanju glavobolja i migrena, te smanjenju unosa masti i kofeina.
Veća količina kalcijuma
Rogač sadrži značajne količine kalcijuma, što ga čini idealnim za one koji žele da ojačaju kosti i zube.
Ne izaziva glavobolju i migrenu
Rogač ne sadrži stimulanse poput teobromina i kofeina, koji se inače nalaze u kakaou, te ne izaziva glavobolje i migrene kod određenih ljudi.
Ne sadrži masti i kofein
Još jedna stvar koja ga čini drugačijim od kakaoa, jeste to da je rogač prirodno bez masti i kofeina, te predstavlja zdraviju alternativu za one koji žele da izbegnu ove sastojke.
Ko bi trebalo da izbegava rogač u ishrani?
Iako je generalno bezbedan za većinu ljudi, osobe sa alergijama na mahunarke ili one sa specifičnim zdravstvenim stanjima trebale bi se posavetovati sa lekarom pre nego što uključe ovu biljku u ishranu. Takođe, zbog visokog sadržaja vlakana, osobe sa sindromom iritabilnog creva treba da ga konzumiraju u umerenim količinama kako bi izbegle pogoršanje simptoma.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam.