Trešnje – Za šta su dobre i uloga u detoksikaciji organizma
Tezge na pijacama krajem maja i početkom juna pune su svežih, crvenih, sočnih plodova specifičnog ukusa. Bogate brojnim vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima, organskim kiselinama i pektinom, trešnje su neizostavne u letnjem jelovniku. Izuzetno su lekovite, a budući da podstiču proizvodnju kolagena, odličan su sastojak preparata za negu kože.
Nutritivna vrednost
Imaju vrlo malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Sastoje se iz proteina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Od vitamina u najvećoj meri sadrže A i C vitamine, a osim toga dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, a u njihovim slasnim plodovima ima dosta folata, te se naročito preporučuju trudnicama.
Uticaj trešanja na detoksikaciju organizma
Zahvaljujući bogatstvu bioaktivnih komponenti, ovo voće efikasno podržavaju prirodne procese eliminacije toksina iz tela, što ga čini važnim dodatkom ishrani, usmerenoj na poboljšanje opšteg zdravlja i vitalnosti.
Razlog #1
Trešnje sadrže antocijanine i cijanidinske pigmente koji imaju ulogu u stimulaciji posebnih enzima u jetri koji služe za detoksikaciju, čime doprinose efikasnijem uklanjanju toksina iz organizma.
Razlog #2
Zahvaljujući visokom sadržaju dijetetskih vlakana, ovo voće pomaže u regulisanju probave i podstiču redovnu stolicu, što je ključno za efikasno uklanjanje svih otpadnih i štetnih materija iz organizma.
Razlog #3
Snažna antioksidativna svojstva trešanja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres, što je važno za očuvanje zdravlja ćelija i tkiva tokom procesa detoksikacije.
Uticaj trešanja na probleme sa nesanicom
Melatonin, hormon važan za održavanje zdravog ciklusa spavanja i regulaciju redovnog sna, nalazi se u značajnim količinama u trešnjama, te konzumacija trešanja kod judi može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i olakšati simptome nesanice.
Uticaj trešanja na skidanje viška kilograma
Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana čine trešnje odličnim izborom kod ljudi koje žele da redukuju telesnu težinu. Poznato je da vlakna doprinose osećaju sitosti, što smanjuje ukupan unos kalorija tokom dana.
Koja su glavna lekovita svojstva trešanja?
Poseduju brojna lekovita svojstva, a zahvaljujući antocijanima imaju i analgetsko dejstvo, pa veliki broj istaživanja ukazuje da ublažavaju bolove čak u mnogo većoj meri nego aspirin ili neki drugi analgetik. Osim toga, jačaju imunološki sistem i kosti, podstiču cirkulaciju, te pozitivno utiču i na zdravlje želuca i srca.
Trešnje štite srce
Zahvaljujući bioflavonoidu po nazivu kvercetin, imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprečavaju razvoj mnogih srčanih bolesti. Takođe sadrže i sterole koji snižavaju nivo lošeg holesterola.
Trešnje su važne u sprečavanju karcinoma
Gore pomenuti kvercetin je najzaslužniji za antikancerogena svojstva ove voćke. Pored toga, plodovi ovog voća bogati su i amigdalinom, odnosno vitaminom B17, koji, prema nekim istraživanjima, može da utiče na smanjenje veličine nekih tumora. Takođe, antioksidans elaginska kiselina sprečava oštećenja DNK ćelija, za koju se smatra da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma.
Čuvari zdravih kostiju
Trešnje predstavljaju prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma reume. Naime, smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi i na taj način umiruju upalu zglobova. Osim toga, sadrže i hemijski element bor, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom poboljšava zdravlje kostiju.
Sprečavaju kamen u bubregu
Predstavljaju odličan diuretik. Čaj od njihovih peteljki se oduvek upotrebljava za izbacivanje kamenčića iz bubrega, a možete ga pripremati tako što stavite šaku peteljki u litar vrele vode i kuvate oko dva minuta.
Čuvaju zdravlje kože
Trešnje sadrže brojne fitohemikalije koje jačaju vezivno tkivo, pa time sprečavaju nastanak bora, te su, zahvaljujući njima, često sastojak brojnih kozmetičkih preparata. Osim što podstiču razvoj kolagena, antioksidansi iz trešanja umanjuju štetno delovanje slobodnih radikala. Takođe, sprečavaju taloženje celulita.
Zdrava ishrana
Ishrana koja uključuje konzumiranje ovog voća može biti raznovrsna. Najbolje je da ih jedete sirove, jer termičkom obradom gube većinu nutrijenata. Od njih možete da pravite smutije, osvene kaše, dresinge kao prilog glavnom jelu, te razne poslastice, poput veganskih sladoleda ili bezglutenskih mafina sa trešnjama.
RECEPT
Smuti od trešanja
SASTOJCI:
1 šaka baby spanaća
1 šolja trešanja
½ šolje borovnica
1 šolja nezaslađenog napitka od kokosa
1 kašičica kokosovog proteina
½ limuna, sok
PRIPREMA:
Sve sastojke pomešajte i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke strukture.
Jačanje moždane funkcije
Flavonoidi i antocijanini u trešnjama poboljšavaju kognitivne funkcije. Redovna konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.
Ublažavanje simptoma artritisa
Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, trešnje mogu biti od velike pomoći osobama koje pate od artritisa, smanjujući bol i upalu u zglobovima.
Pomažu kod visokog krvnog pritiska
Visok sadržaj kalijuma u trešnjama pomaže u regulaciji krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od hipertenzije i drugih zdravstvenih problema koji se tiču pritiska.
Kome se trešnje ne preporučuju u ishrani?
Ljudi koji imaju alergiju na ovu vrstu voća ili probleme sa visokim nivoom šećera u krvi, trebalo bi da budu oprezni prilikom konzumacije trešanja. Takođe, zbog visokog sadržaja kalijuma, osobe sa bubrežnim problemima ili oni koji uzimaju lekove koji utiču na nivo kalijuma trebalo bi da prethodno konsultuju lekara.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam.