fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Vitamin B3 (Niacin) – Važnost i uloga za zdravlje

Vitamin B3, poznat i kao niacin, predstavlja ključni nutrijent neophodan za održavanje optimalnog zdravlja. U ovom tekstu ću vam pisati o tome kako on utiče na zdravlje čoveka, koji su izvori, šta se dešava ukoliko postoji deficit ovog vitamina i dr.

Šta je vitamin B3 i koji su njegovi oblici?

Ovaj vitamin se javlja u nekoliko oblika, uključujući niacin (nikotinska kiselina), nikotinamid (niacinamid) i nikotinamid ribozoid. Svaki od ovih oblika ima specifičnu ulogu u organizmu, pri čemu niacin doprinosi metaboličkim procesima i smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, nikotinamid podstiče DNK regeneraciju i održavanje zdrave kože, dok nikotinamid ribozoid pomaže proizvodnju energije u ćelijama.

Koje su ključne uloge vitamina B3 za organizam?

Metabolizam i energija

Vitamin B3 igra vitalnu ulogu u metabolizmu, omogućavajući razgradnju ugljenih hidrata, masti i proteina u energiju koja je neophodna za svakodnevno funkcionisanje organizma. Njegov doprinos metaboličkim putanjama osigurava efikasnu upotrebu nutrijenata iz hrane, čime se održava celokupan energetski balans.

Zdrava koža 

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, niacin štiti kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i UV zračenjem. Pored toga, podstiče proizvodnju keratina, proteina neophodnog za održavanje čvrstoće i elastičnosti kože, te tako doprinosi njenom zdravom izgledu.

Zdravlje nervnog sistema i funkcija mozga

Niacin ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema, kao i u poboljšanju kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje i sposobnost učenja. Delovanjem na sintezu neurotransmitera, vitamin B3 doprinosi optimalnom funkcionisanju mozga i prevenciji neurodegenerativnih stanja.

Zdravlje srca i krvnih sudova

Jedna od najznačajnijih koristi niacina odnosi se na kardiovaskularno zdravlje, gde ovaj vitamin pomaže u regulaciji nivoa holesterola. Povećava nivo dobrog (HDL) holesterola, dok istovremeno smanjuje loš (LDL) holesterol i trigliceride, čime se smanjuje i rizik od ateroskleroze i drugih srčanih oboljenja.

Koji su glavni izvori vitamina B3 (niacina)?

Meso, riba i jaja

Radi se o namirnicama koje su bogate niacinom i predstavljaju osnovne izvore ovog vitamina u ishrani. Posebno su važne zbog visokog sadržaja biološki dostupnog niacina, koji organizam može efikasno iskoristiti.

Povrće (krompir, spanać, pečurke)

Odabrano povrće, poput krompira, spanaća i pečuraka, takođe sadrži niacin, omogućavajući tako i dodatne opcije za obroke ljudima koji preferiraju biljnu ishranu.

Orašasti plodovi i integralne žitarice

Orašasti plodovi i integralne žitarice su vredni izvori niacina, čineći ih ključnim sastojcima zdrave ishrane, naročito za vegetarijance i vegane.

Mlečni proizvodi 

Mlečni proizvodi doprinose unosu niacina, iako u manjoj meri u odnosu na gore navedene grupe namirnica.

Šta može da uzrokuje nedostatak vitamina B3?

Dermatitis

Nedostatak vitamina B3 može dovesti do dermatitisa. Koža prolazi kroz uplane promene poput crvenila, svraba i ljuštenja, posebno na područjima izloženim suncu.

Dijareja

Dijareja je čest simptom povezan sa nedostatkom niacina, gde poremećaji u apsorpciji nutrijenata i oštećenje sluznice digestivnog trakta mogu dovesti do čestih i strukturno retkih stolica.

Demencija

Ozbiljan nedostatak vitamina B3 može uzrokovati neurološke poremećaje, uključujući demenciju. Simptomi uključuju zaboravnost, konfuziju i promene u ponašanju, koje mogu napredovati bez adekvatnog lečenja.

Umor i slabost

Generalni osećaj umora i slabosti su rani znaci nedostatka niacina. To je posledica smanjene efikasnosti metabolizma u telu zbog nedovoljne količine vitamina B3.

Povišen holesterol

Niacin ima ulogu u regulaciji nivoa lipida u krvi, pa njegov nedostatak može dovesti do povišenog holesterola. To povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući koronarnu bolest srca.

Ateroskleroza

Povećanje lošeg holesterola i triglicerida može biti posledica nedostatka niacina, što doprinosi formiranju aterosklerotičnih taloga. Ovo stanje može uzrokovati sužavanje i stvrdnjavanje arterija, ograničavajući protok krvi.

Dijabetes

Nedostatak vitamina B3 može uticati na regulaciju šećera u krvi, povećavajući rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ovo se dešava zbog uloge koju on ima u metaboličkim procesima koji uključuju obradu glukoze.

Koliko vitamina B3 nam je potrebno po danu?

Preporučeni dnevni unos vitamina B3 varira u zavisnosti od godina, pola, i fiziološkog stanja (kao što su trudnoća i dojenje). Precizne doze treba odrediti uz konsultaciju sa lekarom.

Koja su potencijalno neželjena dejstva pri upotrebi vitamina B3?

Iako je niacin generalno bezbedan kada se unosi u preporučenim dozama, visoke doze mogu dovesti do neželjenih efekata kao što su crvenilo kože, svrab, gastrointestinalni problemi, i potencijalno ozbiljniji zdravstveni problemi. Važno je pridržavati se preporučenih doza i konsultovati se sa lekarom pre početka bilo kakve suplementacije.

Pročitajte sve o namirnicama bogatim vitaminom B i sve druge važne stvari o kompleksu vitamina B.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da li postoje rizici od preterane upotrebe vitamina B3, posebno niacinom?
Prekomerni unos niacina može dovesti do niza neželjenih efekata, uključujući hepatotoksičnost i gastrointestinalne smetnje. Važno je pridržavati se preporučenih doza.
Koja razlika postoji između niacina i nikotinamida?
Glavna razlika između niacina i nikotinamida leži u njihovim farmakološkim efektima i mogućnosti izazivanja crvenila kože, što niacin može izazvati, dok nikotinamid nema taj efekat.
Da li treba uzimati dodatke vitamina B3?
Suplementacija vitamina B3 može biti korisna u situacijama kada je zvanično i postavljena dijagnoza deficita. Niacin ne biste trebali suplementirati na svoju ruku, već uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.
Kako kuvanje utiče na sadržaj vitamina B3 u namirnicama?
Kuvanje može delimično smanjiti sadržaj vitamina B3 u namirnicama, pa se preporučuje upotreba metode kuvanja na pari ili priprema hrane na laganoj vatri (niskoj temperaturi).
S kojim lekovima ne treba istovremeno uzimati vitamin B3?
Vitamin B3 ne treba kombinovati uz statine i hipoglikemijske agense, jer to može dovesti do pojačavanja njihovih efekata ili izazvati neželjene reakcije. Neophodna je konsultacija sa lekarom pre kombinovanja niacina sa ovim lekovima.
Za šta je dobar vitamin B3?
Vitamin B3 je ključan za mnoge aspekte zdravlja, uključujući metaboličke procese, zdravlje kože, nervni sistem, a može i da prevenira određena kardiovaskularna oboljenja.
Da li u biljnom mleku postoji vitamin B3?
Biljna mleka, poput sojinog, bademovog ili pirinčanog mleka, prirodno sadrže niske nivoe vitamina B3, međutim, mnogi proizvođači obogaćuju svoja biljna mleka dodatnim vitaminima i mineralima, uključujući i vitamin B3 (niacin), kako bi ih učinili nutritivno bogatijim u cilju da osobe koje ne konzumiraju mlečne proizvode životinjskog porekla mogu da zadovolje svoje dnevne potrebe za esencijalnim nutrijentima. Za tačan sadržaj vitamina B3 u određenom proizvodu biljnog mleka, najbolje je proveriti nutritivnu tablicu proizvoda.
Kakve veze ima vitamin B3 i nikotinska kiselina?
Vitamin B3 i nikotinska kiselina su isti nutrijent. U pitanju je kiselina koja predstavlja jedan od oblika vitamina B3, koji je važan za metabolizam energije u telu, zahvaljujući kojem se održava zdrava koža, nervni sistem i digestivni trakt.
Koji suplementi, odnosno vitamini i minerali pomažu apsorpciji vitamina b3?
Postoje određeni vitamini i minerali koji pomažu apsorpciji ovog vitamina. Vitamin C, na primer, doprinosi zdravlju digestivnog trakta i omogućava efikasniju apsorpciju. Magnezijum takođe igra ulogu u metabolizmu energije, što može pomoći u optimizaciji korištenja vitamina B3. Oba nutrijenta su dostupna kao suplementi i njihov optimalan nivo je važan radi očuvanja zdravlja i sprečavanja raznih bolesti.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.