Zašto je dobro jesti lubenicu?

Koliko često jedete lubenicu? Preporučujem vam da je uključite u letnji jelovnik budući da odlično gasi žeđ, detoksikuje organizam i ubrzava metabolizam. Osim toga, veoma je ukusna i može vam poslužiti umesto deserta. Kakav nutritivni profil ima, te zašto je dobro jesti lubenicu, pročitajte u nastavku.

Nutritivni profil lubenice

Pošto priprada porodici bundeva, lubenica je vrsta povrća, a ne voća, kako većina ljudi veruje.

Sadrži gotovo 90% vode, a bogata je i brojnim hranljivim materijama, zahvaljujući kojima otklanja umor, pruža energiju i popravlja rapoloženje. Naročito je puna C vitamina, kalijuma, likopena, te beta-karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

S obzirom na to da sadrži malo kalorija, odličan je izbor svima onima koji žele da koriguju telesnu težinu.

Lubenica se naročito preporučuje i onima koji imaju problem sa zdravljem srca, krvnih sudova, bubrega, žuči i jetre.

Zašto treba da jedete lubenicu?

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi lubenica trebalo da se nađe na vašem tanjiru.

1. Bogata je likopenom

Među brojnim antioksidansima koje lubenica sadrži, naročito se izdvaja likopen, za koji se veruje da smanjuje rizik za razvoj dijabetesa, ali i različitih vrsta kancera. Radi se o pigmentu koji lubenici pruža crvenu boju, a kojeg ima i u brojnim drugim vrstama voća i povrća, poput paradajza i šargarepe.

2. Štiti kožu od negativnih uticaja sunčevih zraka

Likopen, ali i beta-karoten koji se nalazi u lubenci, osim što štite biljku od sunca, mogu da zašitite i kožu čoveka od štetnih uticaja UVA i UVB zraka. Brojna istraživanja pokazala su da likopen i drugi karotenoidi mogu smanjiti rizik za nastanak opekotina od sunca.

3. Poboljšava zdravlje srca

Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja može poboljšati kretanje krvi kroz telo, te time sniziti krvni pritisak. Osim toga, studije pokazuju da likopen iz lubenice može smanjiti rizik za nastanak srčanog udara.

4. Pozitivno utiče na zglobove

Lubenica sadrži prirodni pigment beta-kriptoksantin koji može zaštititi zglobove od upale. Neke studije pokazuju da tokom vremena ovaj antioksidans može smanjiti rizik za nastanak reumatoidnog artritisa.

5. Poboljšava vid

Samo jedna kriška lubenice srednje veličine pruža 9-11% potrebne dnevne doze vitamina A, koji je neophodan za zdrave oči i dobar vid.

6. Hidrira organizam

Kao što sam već napomenula, lubenica se sastoji od gotovo 90% vode, te hidrira organizam.

7. Umanjuje žudnju za šećerom

Budući da je bogata prirodnim šećerima, a istovremeno nema mnogo kalorija, može vam poslužiti da umanjite žudnju za slatkim. Pored toga, za razliku od mnogih drugih deserata, lubenica nema masti, holesterola i natrijuma.

8. Lako se vari

Lubenicu možete da jedete i ako imate probavne smetnje, jer se ona, zahvaljujući velikoj količini vode, veoma lako vari. Jedino vam, u tom slučaju, savetujem da izbegavate semenke iz lubenice.