Zdrava ishrana za vreme hemioterapije

U ovom blog postu vam pišem o tome šta je potrebno da jedete tokom hemioterapije, kako biste ojačali imunološki sistem, ali i ublažili njene nuspojave.

Hemioterapija je uobičajen tretman lečenja kancera, u okviru kojeg se koriste jedan ili više lekova za borbu sa ćelijama raka u telu.

Nuspojave hemioterapije mogu uključivati suva usta, promenu čula ukusa, mučninu, umor, dijareju, malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, opadanje kose i drugo.

Važno je da se tokom lečenja raka praktikuje zdrava, uravnotežena ishrana kako bi se telo maksimalno podržalo. Namirnice blagog ukusa, lake za varenje i bogate hranljivim materijama predstavljaju najbolju opciju.

Namirnice koje treba da jedete za vreme hemioterapije

1. Miso supa

Miso predstavlja fermentisanu pastu (smesu) od soje, kao glavnog sastojka, te pirinča, vode i soli.

Sadrži veliku količinu antioksidanasa, visok procenat proteina, ali i brojne vitamine, minerale poput gvožđa, kalijuma i magnezijuma, potom biljna vlakna, zahvaljujući kojima jača imunološki sistem. Osim toga, bogat je enzimima i korisnim bakterijama koje značajno olakšavaju varenje i pomažu asimiliciji hranljivih sastojaka u organizmu, što vam može olakšati probavne smetnje tokom hemioterapije.

Prilikom spremanja miso supe najvažnije je da miso ne proključa u vodi, jer visoke temperature ubijaju probiotske bakterije.

2. Ovsena kaša

Ovsena kaša pruža brojne hranljive materije, koje mogu pomoći telu tokom hemioterapije.

Sadrži velike količine ugljenih hidrata, proteina i antioksidanasa, kao i zdravih masti. Takođe pomaže u regulaciji creva zahvaljujući sadržaju beta glukana, vrste rastvorljivih vlakana, koja hrane dobre bakterije u crevima, te jačaju imunološki sistem.

Neutralna aroma i kremasta tekstura ovsene kaše posebno su korisni ako imate uobičajene nuspojave hemioterapije, kao što su suva usta ili rane u ustima.

3. Sočivo

Sočivo sadrži lignane i saponine, za koje je utvrđeno da su efikasni u sprečavanju razvoja raka. Takođe sadrže rezistentni skrob, koji se ne probavlja u tankom crevu, te može zaštititi ćelije debelog creva proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina.

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, sočivo, ali i druge mahunarke, mogu da pomognu u ublažavanju simptoma hemioterapije.

4. Bujoni i supe

Tokom hemioterapije promene čula ukusa su veoma česte. Obično se čini da voda ima drugačiji ukus. U ovim slučajevima, bujoni i supe odlična su alternativa za hidrataciju. Prave se tako što se povrće, začinsko bilje i – po želji – meso (obično pileće) ili kosti kuvaju u vodi.

Tokom ovog procesa, elektroliti se oslobađaju u tečnost. Ove naelektrisane čestice, koje uključuju hranljive materije poput natrijuma, kalijuma, hlorida i kalcijuma, pomažu telu da pravilno funkcioniše.

Konzumiranje bujona i supa može biti od pomoći ako gubite elektrolite zbog povraćanja, znojenja ili dijareje.

5. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema i indijskih oraha sadrže proteine, zdrave masti, brojne vitamine i minerale.

Bademi su bogat izvor mangana i bakra, koji formiraju superoksid dismutaze, neke od najmoćnijih antioksidanasa u telu. Antioksidansi pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, koji oštećuju ćelije.

Međutim, možda vam neće biti lako da ih jedete, ako imate rane u ustima, kao nuspojavu hemioterapije. U tim slučajevima umesto toga izaberite putere od orašastih plodova.

6. Brokoli i drugo kruciferno povrće

Kruciferno povrće poput brokolija, karfiola, kupusa i kelja, ima impresivan nutritivni profil.

Brokoli sadrži značajnu količinu vitamina C, koji je izuzetno važan za zdrav imunološki sistem.

Štaviše, sadrži sulforafan, biljno jedinjenje za koje se smatra da poboljšava zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da sulforafan može pozitivno uticati na zdravlje mozga smanjenjem upale i zaštitom ćelija od oštećenja, što je posebno važno kada se podvrgavate hemioterapiji.

7. Riba

Bilo bi dobro da jedete dve porcije divlje ribe nedeljno dok ste na hemioterapiji, zbog toga što ćete na taj način organizmu obezbediti proteine i omega 3 masne kiseline.

Omega 3 su važne masti koje morate uneti ishranom. One podržavaju zdravlje mozga i poseduju protivupalna svojstva. Osim toga, konzumiranje velike količine proteina i zdrave hrane bogate mastima, poput ribe, može vam pomoći da izbegnete gubitak težine tokom lečenja.

Divlji losos, skuša, tuna i sardine su posebno bogate ovim masnoćama.

Što je riba masnije, poput lososa i haringe, bogatija je vitaminom D, neophodnim za zdravlje kostiju i imuniteta.

8. Kuvano belo meso

Tokom hemioterapije obično je potrebano da dodate protein, kako bi ojačali organizam i sprečili pojavu infekcija. Takođe zdravi proteini pomoći će vam da ublažite simptome hemioterapije, koji mogu da oslabe organizam.

Birajte kuvano belo meso, jer ono ne sadrži transmasti i izuzetno je hranljivo. Osim toga, važno je da vodite računa da piletina ili ćuretina budu organske.

Bez obzira na to što kupovina organskog mesa može biti veći izdatak za vaš budžet, istovremeno predstavlja dugoročno ulaganje u zdravlje. Kupovinom sertifikovanog organskog mesa možete biti sigurni da ono ne sadrži GMO, pesticide, herbicide, hormone i antibiotike koje životinje mogu da skladište u masnom tkivu.

9. Smutiji i potaži

Domaći smutiji i potaži odlična su opcija za obroke ukoliko vam je teško da žvaćete čvrstu hranu, pa zbog toga ni ne uspevate da uneste dovoljno hranljivih materija u organizam.

Veoma su prilagodljivi i omogućavaju vam da izaberete sastojke, koji će najbolje ublažiti vaše simptome hemioterapije.

Ukoliko ste početnik i još uvek niste savladali načine kako se prave smutiji, važno je da znate da je najbolji odnos povrća i voća u jednom smutiju 3:1 – tri vrste povrća i jedna vrsta voća.

U rubrici recepti možete pronaći brojne recepte za potaže i smutije.

10. Čajevi koji jačaju krvnu sliku

Budući da jačaju krvnu sliku, predlažem vam da uvedete kukiča i/ili banča čaj tokom hemioterapije. U pitanju su različite vrste zelenog čaja, koje ne sadrže kofein.

Sadrže brojne antioksidanse, poput katehina, koji pomažu u borbi sa ćelijama kancera. Zapravo, katehini deluju kao moćni antioksidansi, minimizirajući dejstvo slobodnih radikala.

Možete ih pronaći u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.